(10.30 hodin)

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegové, já mám takový návrh, kterým snad tu situaci vyřešíme, uklidníme. Když je někdo hulvát, tak jediné, jak dosáhnete toho, aby byl oslyšen, je, že ho budeme ignorovat. Pojďme toho hulváta mezi námi ignorovat a ta situace se okamžitě uklidní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Langšádlové, připraví se kolega Výborný. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se domnívám, že ta slova byla tak nevhodná, která tady zazněla, a tak nepřijatelná, že je možné je kvalifikovat jako vyhrožování. A jsem přesvědčena, chtěla bych vyjádřit, že to má projednat mandátový a imunitní výbor.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marek Výborný s faktickou poznámkou, připraví se Pavel Žáček. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegové, kolegyně. Já bych vás chtěl prostřednictvím pana místopředsedy, pane kolego, poprosit, jsme na půdě demokratického parlamentu, přesto si myslím, že není možné, není možné!, abyste tady vyhrožoval! Není možné, abyste tady pokřikoval na kolegy poslance! Není možné, abychom se tady chovali tak, jak za těch 30 let to tento pultík a tato Sněmovna nezažila! Prosím, vezměte to smrtelně vážně a zkusme se vrátit do věcné a slušné diskuze, pokud toho jste schopen! Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Pavla Žáčka, poté pan poslanec Jan Bartošek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já se domnívám, že tato diskuze už je vyústěním stavu naší společnosti, a myslím si, že my bychom jako Poslanecká sněmovna měli zásadně odmítnout vyvolávání těchto totalitních duchů, které navazuje na některé nacistické názory, komunistické názory. Za chvilku tady budeme poslouchat, že za holocaust mohou Židé a za gulagy že mohou ty oběti, které v těch gulazích zůstaly a které tam zemřely. Myslím si, že jako demokraticky zvolená Poslanecká sněmovna bychom toto měli zcela zásadně odmítnout. Bohužel je to stav společnosti, ale nemůžeme k tomu mlčet. Nesouhlasím s tím, že bychom to měli ignorovat, ale naopak zcela zásadně odmítnout. Jsme proti nacismu, neonacismu a jsme proti totalitnímu komunismu! (Dlouhý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Bartošek s faktickou poznámkou. Mám tady ještě šest faktických poznámek včetně kolegy Bartoška a tři přihlášky s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já zde vaším prostřednictvím nemůžu souhlasit s panem poslancem Veselým z jednoho prostého důvodu. Zlo vždycky tlačí tam, kam až je puštěno. Není možné zlu ustupovat a říkat, že se nic neděje a že si necháme všechno líbit. Není možné agresivitě říkat: tak my vám ustoupíme, můžete řádit, jak potřebujete, a my se pak vrátíme. Ne! To je, kolegyně a kolegové, o tom, jak se k sobě budeme chovat, co si k sobě necháme líbit. Mně se to nelíbí.

To, jak se k sobě chováme, do určité míry určuje i kulturu, která se přenáší k lidem. Přeci reprezentujeme určité hodnoty svobodného a demokratického světa. Není možné, přestože máme k sobě mnoho výhrad a nesouhlasů, co se týká různých věcných záměrů zákona, jako způsob komunikace upřednostnit nenávist, urážení, vzájemné ponižování. To přece nejsou hodnoty, na kterých chceme stavět naši společnost. Nebo ano? Znevažování pravdy, znevažování faktů. To jsou hodnoty, na kterých chcete stavět? Propagace lži?

Já osobně jsem bytostný demokrat a jsem přesvědčen, že spolu můžeme svést tisíc bitev o to, jak má tato společnost vypadat, jestli máme víc šetřit, nebo rozdávat, ale můžu vám říct, že v okamžiku, kdy budete chtít stavět společnost na lži a nenávisti, tak k tomu nikdy nebudu mlčet. Věřte, že to jsou hodnoty, kdy nedopustím, aby formovaly českou společnost, protože budoucnost nemůžete stavět na základech, je-li v tom nenávist -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, také vám skončil čas k faktické poznámce. (Posl. Bartošek: Děkuji. - Potlesk zprava.) Nyní paní poslankyně Pekarová, připraví se kolega Kupka, poté Václav Klaus a další. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Byť se možná už zdá, že se ta atmosféra, velmi rozjitřená, uklidňuje, tak já přesto si myslím, že bychom si měli vzít přestávku alespoň v délce 30 minut, aby si jednotliví řečníci mohli uvědomit, co tady způsobili, aby se emoce zklidnily, ale zároveň abychom tedy mohli pak následně doprojednat ten návrh zákona. Protože si myslím, že to, co tady zaznívalo u tohoto pultíku, je naprosto nepřijatelné. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Mám to vnímat tak, že navrhujete přerušení tohoto bodu, paní poslankyně? (Ano.) Ano, přerušení tohoto bodu na 30 minut - procedurální návrh, který, pokud by zazněl od předsedů klubů, tak bych o něm dal hlasovat, ale vnímám to jako návrh, který dám raději odhlasovat, než bych tady řešil přijatelnost nebo nepřijatelnost toho hlasování. Rozhodneme v hlasování 164. Já jsem na to byl upozorněn několikrát. Já to vnímám tak, že to byl návrh, o kterém jsem diskutoval například s kolegou Bartoškem, který tady předtím byl, takže já proto dám... Prosím o klid!

 

V hlasování 164 budeme hlasovat o přerušení tohoto bodu na 30 minut. (Poslanci žádají o odhlášení.) Já vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

A budeme rozhodovat o procedurálním návrhu na přerušení tohoto bodu na 30 minut v hlasování 164, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 164 z přítomných 163 poslanců pro 40, proti 35. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat. Nyní je faktická poznámka pana poslance Václava Klause, poté pan kolega Volný, Vít Rakušan... (Posl. Pekarová se hlásí o slovo.) Já vnímám, že tak jako paní kolegyně Černochová, tak vy máte přednostní právo, ale s přednostním právem vám nemohu dát slovo dříve než faktickým poznámkám. Tak zní jednací řád. Čili i ti, kteří mají přednostní právo, musejí dodržet pořadí a s přednostním právem budete, paní kolegyně Pekarová, jako čtvrtá.

Ještě vám, pane poslanče, nedám slovo, protože je tady přílišný hluk. Počkám, až se to uklidní, abych vám nesebral čas k faktické poznámce. Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Děkuji, pane předsedající. Máte velký pedagogický talent, myslím z těch předsedů, místopředsedů největší, jak to pozoruji.

Řekl bych asi tolik. Přestávka nebyla schválena, přesto bych poprosil všechny kolegy o zklidnění emocí - jak tady ze strany pana Volného, tak těch, co reagují, abychom mohli doprojednat tento bod.

Za druhé chci říci, že ve chvíli, kdy se jiné názory začnou označovat za dezinformace, tak jsme velice blízko totalitě. Takže bych prosil všechny kolegy, aby to nedělali. Všichni tady zastupujeme nějaké voliče, máme různé názory, nechte to takto být!

A za třetí. Já jsem to čistě pozoroval. Já jsem viděl řvát s brunátným výrazem některé poslance: ksindle, šmejde, lháři apod. a na to reagovala replika "pojď ven". Kdybychom byli v hospodě, tak to takto zcela normálně probíhá. Parlament bohužel je odrazem celé společnosti, takže zase nesvatouškujme příliš, protože s brunátným obličejem na někoho řvát šmejde nebo ksindle je poměrně dost agresivní počin, kde osobám mužského pohlaví většinou naskáče adrenalin. (Potlesk značné části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana Lubomíra Volného, připraví se Vít Rakušan. Také ještě vám nebudu měřit čas a počkám, až se sněmovna zklidní. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP