(18.40 hodin)
(pokračuje Herman)

A co se týká nádraží Vyšehrad, to je skutečně velmi tristní stav. Také už tady bylo zmíněno, že je to otázka soukromoprávních problémů a legislativní kroky v tuto chvíli jsou obtížné. Nicméně já velmi vítám tuto iniciativu a rozhodně bych chtěl v této věci spojit síly, protože se jedná o významnou památku, která v tuto chvíli hyzdí tvář Prahy v této oblasti, a měli bychom se snažit s ní něco udělat. A já věřím, že máme možnost i ve spolupráci s magistrátem najít řešení, které by pomohlo.

O jednotlivých ustanoveních, která zde zazněla, která jsou navržena, je jistě třeba vést zevrubnou diskusi a k tomu slouží práce ve výborech. A to je právě ten důvod, proč by tato předloha měla být propuštěna do druhého čtení, aby se v této platformě podrobně projednaly všechny aspekty tohoto pro Českou republiku tak důležitého předpisu. Děkuji vám za pozornost, kterou tomuto návrhu zákona věnujete, a děkuji vám také za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To bylo závěrečné slovo ministra kultury. Ptám se pana zpravodaje. Nemá zájem. V tom případě budeme rozhodovat o návrzích, které padly v rozpravě. Pane zpravodaji, sledujte mě, protože šlo o dvojí rozpravu, jak v dubnu, tak nyní. Padly návrhy na vrácení a návrh na zamítnutí.

Nejdříve budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Já vás samozřejmě všechny nejdřív odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami. Já jsem zagongoval, protože jsem kolegy požádal o to, aby jiné diskuse měly v předsálí, takže chviličku počkáme, až se ustálí počet přihlášených. Tak ještě jednou spustím gong...

 

O návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, rozhodneme v hlasování číslo 132, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 132, z přítomných 125 pro 41, proti 64. Návrh nebyl přijat.

 

V tom případě budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí návrhu zákona v prvém čtení, a to v hlasování číslo 133, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu zákona. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 133, z přítomných 126 pro 36, proti 64. Návrh také nebyl přijat.

 

Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Má někdo návrh na jiný garanční výbor? Není tomu tak.

Rozhodneme v hlasování číslo 134 a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 134, z přítomných 127 pro 122, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalším výborům. Ano, pan poslanec Zbyněk Stanjura se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já mám dva návrhy, abych nechodil dvakrát. Za prvé navrhuji, abychom tento návrh zákona přikázali výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tam to minimálně kvůli té dvoukolejnosti, o které jsme mluvili, patří. A současně chci navrhnout prodloužení lhůty o dvacet dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Rozhodneme o návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

V tomto ohledu budeme hlasovat v hlasování číslo 135, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 135 z přítomných 127 pro 120, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, který byl odůvodněn v rozpravě a byl bez lhůty, ta lhůta byla upřesněna, o dvacet dnů, nikoliv o třicet, obojí je možné.

O dvacet dnů můžeme tedy hlasovat v hlasování číslo 136, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání o dvacet dnů. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 136, z přítomných 127 pro 59, proti 49. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl dále přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a lhůta k projednání zůstala podle zákona na šedesáti dnech. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím bod číslo 38.

 

Dalším návrhem, kterým se budeme zabývat podle schváleného pořadu schůze, je

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb.,
o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 958/ - prvé čtení

Požádám pana ministra Martina Stropnického, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a také zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Davida Kádnera. Z pověření vlády uvedený návrh předloží ministr obrany Martin Stropnický. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, budu hrozně rád, aniž bychom to odbyli, abychom ještě tenhle materiál projednali.

Jak si vzpomenete, 1. července minulého roku začala platit rozsáhlá novela zákona o vojácích z povolání. Její důsledky se už kladně promítají i při náborech personálu i při současné práci s vojáky. My jsme ale od prvních dnů shromažďovali okamžitě ze všech útvarů -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás přeruším a požádám kolegy a kolegyně o klid! Prosím, předpokládám, že to je poslední návrh, který dnes večer projednáváme. Žádám vás, abyste nechali proběhnout v důstojném prostředí tento návrh zákona. Děkuji. Prosím pokračujte, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický I já děkuji. My jsme vyhodnocovali dopady pozitivní, ale samozřejmě i některé postřehy, které nás vedly k tomu, že tady dneska předkládám tuto novelu.

Předmětem materiálu je zejména upřesnění některých podmínek nároků vojáků za účelem jednoznačného výkladu nebo v některých případech zjednodušení personální administrativy, a to je v případech některých složek služebního platu. Konkrétně se jedná o zvláštní příplatek při střídavém výkonu služby a příplatek za zvýšenou odpovědnost, nebo služební příspěvek na bydlení, nebo náhradu jízdních výdajů, kde je v podstatě jen výrazné snížení administrativy, nebo podmínky nároků na volno při nepřetržitém vojenském nasazení po naší zkušenosti z působení ve Vrběticích, nebo úpravy podmínek zvýšeného zápočtu pro výsluhové náležitosti, tzn. vojákům, kteří mají zvýšený zápočet při výkonu služby, bude tento zápočet zachován i po dobu, kdy služební činnost nevykonávají z důvodu nemoci, dovolené nebo nějakého kurzu apod.

Součástí novely je také několik technických úprav, které vyplynuly z praxe, v oblasti výkonu a doby služby či řízení ve věcech služebního poměru.

Tolik tedy ve vší stručnosti. Já bych vás rád požádal o podporu této novely zákona o vojácích z povolání a její postoupení do druhého čtení, aby mohla být také projednána samozřejmě také v příslušném výboru. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi obrany Martinu Stropnickému a žádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Davida Kádnera, aby se ujal své zpravodajské zprávy. Prosím, pane zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP