(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se jako první přihlásila paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké dopoledne, dámy a pánové. Mrzí mě, že se stalo takovou temnou tradicí této vlády, že při projednávání vysílání našich vojáků do zahraničí zde není přítomen ani premiér, ani ministr zahraničních věcí. Je tady přítomen, při vší úctě, pouze pan ministr obrany. Mně to přijde naprosto skandální. A skutečně si myslím, že právě premiér této země, pokud vysíláme vojáky do lokality, jako je Irák, by tady měl sedět, měl by poslouchat tu diskuzi a měl by nám také k tomu něco říct. A ne se po volbách schovávat. Od úterka jsme ho tady vlastně neviděli.

Projednáváme zde materiál s názvem Návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v Irácké republice v rámci podpory boje proti takzvanému Islámskému státu. Jsem ráda, že Česká republika přispívá k boji proti teroristické organizaci takzvaný Islámský stát. Jsem ráda, že můžeme pomoci irácké vládě ve snaze zajistit kontrolu nad svým územím a při zvyšování stability v takto výbušné oblasti.

Širší Střední východ se nachází v komplikovaném a konfliktním období. Sektářské násilí, soupeření regionálních velmocí, občanské války, zhroucené státy a bující extremismus a terorismus jsou průvodními jevy proměny, která v oblasti probíhá. Mohlo by se zdát, že se nás to netýká, ale především minulý rok a uprchlická vlna směřující do Evropy, teroristické útoky ve Francii a v Belgii a geopolitická hra Ruska v Sýrii snad každého přesvědčí, že dění na Středním východě má přímé dopady i u nás.

Česká republika se angažovala v Iráku před více než deseti lety. Stáhli jsme se a později se stáhli i naši spojenci. Stalo se tak dříve, než to bylo vhodné, a zkažené plody tehdejších rozhodnutí sklízíme dodnes. Proto podporuji, stejně jako Občanská demokratická strana, pomoc České republiky Iráku, tedy vysílání našich vojáků. Ostatně k podpoře zahraničních operací je ODS zcela konzistentní, protože jsme přesvědčeni, že je lepší bojovat se zlem za našimi hranicemi, než mu čelit na vlastním území.

V tomto tedy naší vládu zcela podporuji. To, co mě vadí a co musím zmínit, je ovšem přístup Ministerstva obrany, respektive vlády, k nám poslancům. Již poněkolikáté jsme v situaci, kdy se narychlo a mimořádně svolávají příslušné výbory, kdy se narychlo zařazuje projednávání takto významných bodů na plénum, kdy se premiér České republiky neobtěžuje tady sedět na zadku! O co víc, když se mění obsah, vážené kolegyně a kolegové. V tomto konkrétním případě jsme se včera na výboru pro obranu dozvěděli, že se z lékařů postupně stanou ženisté, a pan ministr obrany bohužel automaticky předpokládá, že to všichni přejdeme mlčením. Já osobně to vnímám jako obcházení Ústavy České republiky. A absolutně by mi nevadilo, pokud bychom dostali - za dva měsíce, až bude jasné, jaká bude situace kolem Mosulu, kam se posune Irák - kdybychom sem dostali návrh na vyslání dalších vojáků do Iráku, těch ženistů.

Ale dávat bianko šek, dávat mandát do konce roku 2018 nejenom chirurgickému týmu, ale i ženistům poté, co jsme tam poslali v létě piloty, se mi skutečně nezdá jako moudré. Vadí mi, že se s námi nehraje férová hra, přesto se počítá s naším souhlasem, kvorum - 129 (přihlášených na světelné tabuli). Jsem zvědavá, vážení členové vládní koalice, jak to bez ODS a bez TOP 09 dáte dohromady, těch 101 hlasů. Nedáte! Vy naše hlasy potřebujete. Tak se k nám přiměřeně k tomu prosím chovejte a dávejte nám informace, které možná vy máte ve vládní koalici, ale my je nemáme a já se je dozvídám včera v osm hodin ráno na výboru pro obranu. Vadí mi, že se toto řeší salámovou metodou. Já skutečně patřím k odpovědným poslancům výboru pro obranu, který studuje materiály, záleží mi na bezpečnosti naší země a vadí mi, že nás stavíte před hotovou věc.

Jak jsem říkala, není to tak dlouho, kdy jsme schvalovali nasazení příslušníků našeho letectva do Iráku. Pak jsme měli schvalovat nasazení našich lékařů. O tom se hovoří od srpna. Ano, všichni to víme, všichni s tím počítáme. A nyní do tohoto balíčku přidáváte ženisty. Co bude příště? Chemici?

Na závěr chci říct, že váš návrh podpořím. Ale byla bych velice ráda, pokud byste nás dokázali seznámit s uceleným materiálem týkajícím se angažmá České republiky v Iráku. Jak dlouho předpokládáte, že budou naši vojáci působit v Iráku? Kde budou působit v Iráku, v jakých počtech a jaké odbornosti? Jaký je cíl a jaká jsou kritéria pro hodnocení dosažení cíle?

Trošku mě zarazilo z toho projevu pana ministra - ano vím, že to bude pod americkým velením - ale že to americké velení je americké námořnictvo! Nejsem si tedy úplně jistá vzdáleností těch lokalit od moře, ale předpokládám, že americké námořnictvo v poušti úplně neoperuje. Takže bych skutečně ráda znala podrobnější informace. To jsou otázky, na které chci znát odpovědi, protože salámovou metodou můžeme ve finále vysílat někam celou armádu a s tím se mi těžko smiřuje.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Pan poslanec Foldyna je dalším řádně přihlášeným do všeobecné rozpravy. (Poslanec Stanjura se hlásí o slovo s přednostním právem.) Pardon, pane poslanče, omlouvám se. S přednostním právem pan předseda Stanjura. On je takový nenápadný, já jsem si ho nevšiml. Omlouvám se, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Přicházím s procedurálním návrhem a nemám z toho radost. Ten bod je důležitý. Je nás tady 129, prázdné lavice, řekl bych poloprázdné. Fandím členům vlády. A musíme získat 101 hlasů. Podle mých informací - a už jsem opakovaně protestoval - zasedal výbor pro evropské záležitosti, naši členové jsou na výboru. Rádi by hlasovali pro tento návrh a přidali hlasy ke 101. Ale nemohou. A je to zodpovědnost zejména předsedů vládních klubů, zda při tak nízké účasti půjdou do hlasování 101. Navrhuji to na deset minut přerušit, požádat předsedu evropského výboru, nebo výboru pro evropské záležitosti, aby ukončil své jednání, aby členové výboru pro evropské záležitosti se mohli účastnit debaty a zejména hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Mám to brát prosím jako procedurální návrh na přerušení na deset minut? (Ano.) Je to procedurální návrh, o kterém dám hlasovat. Všechny vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Zahajuji hlasování o přerušení tohoto bodu na 10 minut. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 109. Přihlášeno je 124 poslankyň a poslanců, pro 100, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji jednání Sněmovny do 11.28 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.18 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP