(Jednání pokračovalo v 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze. Nejdřív mi dovolte, abych přečetl omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan poslanec Zdeněk Soukup od 17.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Mezi 14.30 až 19 hodin z důvodu nemoci pan poslanec Vlastimil Vozka. Dále se omlouvá Marek Ženíšek, a to od 17 do 19 hodin z pracovních důvodů, a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na dnešní odpolední jednání.

Než zahájíme pevně zařazený bod, požádám pana předsedu Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb k bodům 207, 208 a 209. Pane předsedo, máte slovo. (Oslovený žádá mimo mikrofon o opakování čísla bodů.) Bod 207 je vyšetřovací komise D47, 208 je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a 209 je Státní fond kinematografie.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Přeji dobré odpoledne, kolegyně a kolegové. Panu předsedajícímu moc děkuji, je to jen formalita, ale abych vás s těmi výsledky seznámil ve správném pořadí.

 

207.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Nejdříve volba předsedy vyšetřovací komise k dálnici D47. Bylo vydáno 154 hlasovacích lístků, to bylo ve všech třech případech, 154 hlasovacích lístků, kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 78. Počet odevzdaných platných i neplatných lístků v tomto případě bylo 150. Konstatujeme tedy čtyři neodevzdané hlasovací lístky. A ta nejdůležitější informace - jediný navržený kandidát Jan Birke získal 78 hlasů, tedy přesně na jeden dosáhl toho kvora nutného pro zvolení, byl tedy zvolen Jan Birke předsedou této vyšetřovací komise.

 

208.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování
člena Rady pro rozhlasové a televizní vysíláni

Co se týká dalšího bodu, tedy návrhu Poslanecké sněmovny na jmenování člena té velké mediální rady, tak i tady bylo vydáno 154 hlasovacích lístků. Komise zpětně obdržela pouze 150, čtyři tedy nebyly odevzdány. Dosažené počty hlasů: Milan Bouška 26, Jan Mrzena 53 a František Vostál 32. Potřebného kvora tedy nedosáhl nikdo, v prvním kole nebyl nikdo zvolen, a protože volíme jednoho kandidáta, tak do druhého kola postupují dva nominanti s nejvyšším počtem dosažených hlasů, postupuje tedy Jan Mrzena s 53 hlasy a František Vostál s 32 hlasy.

 

209.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

A konečně poslední volební bod, tajný volební bod, tři členové Rady Státního fondu kinematografie. Opět vydáno 154 hlasovacích lístků, odevzdáno 150 a čtyři nebyly odevzdány. Jindřiška Bláhová získala 3 hlasy, Lubor Dohnal 80, Jan Gogola 3, Richard Němec 45, Vladimír Soják 17, Daniela Staníková 62, Jan Svěrák 90, Marie Šandová 12 a konečně Antonín Weiser nula hlasů. Mohu tedy konstatovat, že jsme byli úspěšní a zvolili jsme dva kandidáty. V prvním kole byli zvoleni Jan Svěrák s 90 hlasy a Lubor Dohnal s 80 hlasy. Do druhého kola na to jedno neobsazené místo postupují Daniela Staníková s 62 hlasy a Richard Němec se 45 hlasy.

Avizuji předběžně, že bych se rád pokusil zařadit ta druhá kola na pozítří, na tento pátek, ale budu o tom ještě diskutovat s předsedy poslaneckých klubů, jestli bude prostor během pátku. Pokud by nebyl, tak bychom zařadili ta druhá kola na variabilní týden této schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost a hezké odpoledne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise za vyhlášení výsledků a s přednostním právem před pevně zařazeným bodem pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já jsem se hlásil přesně ve 14.30 hodin, ale vy jste za mě asi rozhodl, pane místopředsedo. My jsme ve 14.30 hodin podle schváleného programu měli začít projednávat bod 54 a neučinili jsme tak. Máme množství pozměňovacích návrhů v programu, o kterých jsme ještě nehlasovali. Já se chci zeptat, jaký bude další postup nyní odpoledne. Z mého pohledu tím, že jste ve 14.30 hodin nezahájil ten bod, který byl pevně zařazen na tu danou hodinu a minutu, bychom teď logicky měli hlasovat o všech ostatních pozměňovacích návrzích, které jsme zatím neprojednali a nerozhodli hlasováním. Pokud ne, tak pak si myslím, že máme projednat bod 54 a pak hlasovat o těch pozměňujících návrzích. Chtěl bych, aby to bylo jasně dopředu, nechci se nějak přít, jenom ať je to jasné, jak budeme procedurálně postupovat, jaké bude pořadí a kdy dojde na to hlasování o doposud neprohlasovaných návrzích na změnu programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme postupovat tak, jak jsem oznámil předtím, než jsem přerušil schůzi před 13. hodinou na provedení volby. To znamená, pevně zařazenými body a po pevně zařazených bodech dohlasujeme ty návrhy, které v rámci obstrukce byly přečteny. To je všechno. (Výkřiky z pléna, protichůdné názory na postup, námitky proti použití slova obstrukce.) Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak za prvé, pane místopředsedo, v této chvíli jste ve funkci řídícího schůze a nemáte žádné právo říkat o tom, jestli to byla, nebo nebyla obstrukce. Já se proti tomu silně ohrazuji.

Za druhé, plno těch pozměňovacích návrhů se týká odpoledního jednání dnešního. Tak jak je možné, že nejdříve budeme jednat, a pak budeme o nich hlasovat? Pak řeknete: Jééé, ty už se nedají hlasovat, protože to je druhý bod a my už jsme projednali pět bodů. Já myslím, že to je nepřijatelný postup. Podívejte se, já jsem se díval do stenozáznamu, o čem jsme hlasovali včera. Ano, na 14.30 hodin jsme zařadili jeden jediný bod a to je bod 54. Ve stejné logice, pokud něco zařadíme jako první bod v devět ráno, tak nemůžeme vůbec načítat změny programu, protože na devět ráno bylo načteno, že začíná bodem číslo xy. Takže za prvé bych prosil, abyste vzal zpět slova o obstrukci, žádná obstrukce nebyla, poslanci využívali svých ústavních práv - návrhů změny programu, včetně vládních poslanců, a myslím, že to musíme rozhodnout hlasováním. A navíc - vy jste umožnil ve 14.30 hodin projednávat něco jiného, než bod číslo 54. To nebyl nikdo z nás.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, jestli namítáte můj postup, tak to řekněte procedurálně a Sněmovna to odhlasuje. Pokud to nenamítáte, je to váš názor, stejně jako byl můj názor, který jsem vyslovil. Já mám právo na vlastní názor. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ten vám samozřejmě neupírám. Kdybyste se přihlásil do rozpravy, přišel jste k mikrofonu a z místa, kde stojím dneska já, zkritizoval postup našich poslanců, máte na to plné právo. V okamžiku, kdy jste řídící schůze, nemáte hodnotit to, co se stalo dopoledne. To je všechno. Váš názor vám samozřejmě neberu, jenom jsem říkal, že v této chvíli jste v roli řídícího. Pokud chcete vystoupit například s kritikou postupu poslance ODS a TOP 09, určitě můžete tady z tohoto místa, my tu kritiku určitě přijmeme a nebudeme vám upírat právo na to.

Já samozřejmě dávám námitku, protože opět ohýbáte jednací řád. Jak je možné, že nejdřív podle vašeho návrhu projednáme pět bodů a pak budeme hlasovat o tom, že některý bod má být první, druhý, třetí, čtvrtý odpoledne? Vy vlastně znemožňujete, aby to hlasování proběhlo. Takže vznáším námitku a žádám kolegy a kolegyně, aby mě podpořili, a nabízím kompromis. Projednáme bod číslo 54, který byl skutečně na 14.30 hodin, ostatní nebyly takhle, a pak abychom hlasovali o ostatních. Jinak si z toho děláte legraci. V tom případě se pak nedivte, že odpolední jednání neproběhne tak hladce, jak jste si doposud mysleli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Byla vznesena námitka proti postupu předsedajícího, že jsem nechal vyhlásit výsledky dopoledních voleb ve 14.30 hodin. (Výkřiky: Ne!) Prosím, aby tady nikdo nekřičel. Pokud se chcete přihlásit, přihlaste se s přednostním právem, pane předsedo. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych tedy žádal, abyste mě poslouchal. Já jsem vznesl námitku proti vašemu postupu, že chcete nejprve projednat pět bodů, které svítí na tabuli, a teprve hlasovat o návrzích na změnu programu, které zazněly. To byla moje námitka. Žádná jiná. Tak si prosím nevymýšlejte námitku, kterou jsem neřekl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP