(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 94 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 94 z přítomných 165 pro 90, proti 53. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Nyní budeme hlasovat společně o návrhu B1, B2, B3, což jsou návrhy poslankyně Kovářové a jedná se o legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Doporučující stanovisko, paní zpravodajko? (Ano, doporučující.) Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 95 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 165 pro 158, proti nikdo. Bylo schváleno, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslankyně Kovářové pod písmenem B4 a týká se to změny zákona o bankách s tím, že by mohly do základních registrů vstupovat i banky. Stanovisko výboru nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (B4 nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 96 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 166 pro 28, proti 110, návrh nebyl přijat. Poslední návrh.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Posledním návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Ludvíka Hovorky pod písmenem C a týká se způsobu využití agendového informačního systému přímým vstupem, kdy by Sněmovna měla příslušný kontrolní orgán. Stanovisko výboru nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 97. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 167 pro 7, proti 117, návrh nebyl přijat.

 

Tím byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 655, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 98 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 168 pro 163, proti nikdo. Bylo přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 163.

 

Podle schváleného pořadu schůze budeme pokračovat bodem 164, to je na dnešek poslední bod zařazený ve třetím čtení. Jde o

 

164.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/2012 Sb., o ukládání oxidu
uhličitého do přírodních horninových struktur a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 685/ - třetí čtení

Pan ministr Brabec, ministr životního prostředí, je přítomen u stolku zpravodajů. Požádám ještě pana poslance Hájka Josefa. Ne? Kdo bude tedy zpravodajem ve třetím čtení? Prosím, pane poslanče, pojďte se posadit. Došlo tedy ke změně zpravodaje ve výboru, nebudeme tedy muset hlasovat o změně zpravodaje. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 685/2, který byl doručen 2. března 2016. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 685/3.

Ptám se pana ministra životního prostředí Richarda Brabce, jestli má zájem vystoupit. Není tomu tak. Do rozpravy nemám nikoho přihlášeného, zahájil jsem ji, ale nikoho nevidím, nikdo se nehlásí ani z místa. V tom případě rozpravu končím, závěrečné slovo tedy nepředpokládám a zároveň můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh, jakým způsobem budeme postupovat.

 

Poslanec Martin Sedlář: Dobrý den, pane předsedající, zástupci vlády, kolegyně, kolegové. Výbor pro životní prostředí předložil a jako garanční výbor na svém jednání také schválil legislativně technický pozměňovací návrh tohoto výboru. Takže navrhuji hlasovat o tomto návrhu a následně o zákonu jako celku, což je i v souladu s doporučením výboru pro životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji, a protože je to zvlášť jednoduchá procedura, myslím, že nemusíme nechávat hlasovat. Budeme tedy hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu. Prosím, pane zpravodaji, řekněte své stanovisko.

 

Poslanec Martin Sedlář: Stanovisko výboru pro životní prostředí k pozměňovacímu návrhu, upozorňuji, že je to pouze legislativně technický pozměňovací návrh, je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlasím.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 167 pro 155, proti nikdo, pozměňovací návrh byl schválen.

 

Vzhledem k tomu, že to byl jediný návrh, můžeme přikročit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 85/2012 Sb., o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 685, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 100 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 167 pro 155, návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod 164.

 

Protože máme ještě trochu času, můžeme přikročit k plánovaným návrhům zákonů v prvém čtení. Vidím, že pan ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš už je u stolku zpravodajů, požádám o totéž pana poslance Adolfa Beznosku, který je zpravodajem pro prvé čtení. Jde totiž o

 

46.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 284/2009 Sb.,
o platebním styku, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 745/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr financí Andrej Babiš. Prosím, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vám stručně představil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Tímto návrhem zákona se do českého právního řádu implementuje evropská směrnice o platebních účtech a evropské nařízení o mezibankovních poplatcích za karetní transakce.

Návrh zákona přináší několik důležitých změn, které posilují postavení spotřebitele na trhu platebních služeb. Před uzavřením smlouvy budou spotřebitelé dostávat standardizovaný dokument, v němž budou uvedeny poplatky, které banka v souvislosti s platebním účtem požaduje. Pomocí tohoto dokumentu budou moci klienti snáze srovnávat jednotlivé nabídky. Každoročně budou spotřebitelé dostávat celkový přehled všech poplatků, které za předcházející rok ve své bance v souvislosti s platebním účtem zaplatili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP