(11.50 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, členové vlády, milé dámy, vážení pánové. Dovolte mi, abych se krátce ještě vrátil ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste v přehledu pozměňovacích návrhů obdrželi pod písmenem C. Tento pozměňovací návrh je alternativou k pozměňovacímu návrhu, který přijal výbor pro sociální politiku a který je v přehledu pozměňovacích návrhů pod písmenem A. Věcně si oba pozměňovací návrhy kladou za cíl vyřešit stejný problém, už jsem tady o tom hovořil ve druhém čtení, a tím je velmi neutěšená situace v oblasti řízení o příspěvku na péči u osob, které jsou dlouhodobě hospitalizované ve zdravotnických zařízeních různého typu pro jednu diagnózu. Typově se jedná o pacienty s těžkým poškozením míchy, pacienty s těžkým poškozením mozku, pacienty po amputacích končetin, ale i některé další stavy.

Současná praxe je taková, že po celou dobu hospitalizace je u těchto osob přerušeno řízení o příspěvku na péči, čímž se pak stává, že se pacient dostane do domácího ošetřování po řadě měsíců a nemá v tu chvíli vlastně přiznaný příspěvek na péči. A co je ještě horší, to řízení na péči pak probíhá ještě celou řadu měsíců. Proto jsem do výboru pro sociální politiku předložil pozměňovací návrh, který tenkrát výbor pro sociální politiku přijal. Byl to pozměňovací návrh, který připravovala Národní rada osob se zdravotním postižením. Na jednání výboru jsme ale dospěli k tomu, že věcně i legislativně tento návrh není úplně v pořádku a že hlavně v praxi by byl velmi obtížně realizovatelný. Proto jsme po dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí přistoupili k přípravě alternativního návrhu a právě ten je předložen ve formě pozměňovacího návrhu pod písmenem C.

Chtěl bych vás zdvořile požádat, abyste v hlasování podpořili právě tento pozměňovací návrh, který komplexně řeší tuto problematiku. Řešení je dohodnuto i s Ministerstvem zdravotnictví, to znamená, bude vyřešena i součinnost zdravotnických zařízení při řízení o příspěvku na péči. Bude umožněno příslušným orgánům spolupracovat s těmi zdravotnickými zařízeními. Osobně považuji to řešení, které je předloženo do druhého čtení, jako významně lepší. Proto si vás dovoluji požádat, abyste podpořili pozměňovací návrh pod písmenem C.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Eviduji zde faktickou poznámku pana poslance Borky. Tak to je omyl, odmažu. Táži se tedy znovu, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, tudíž rozpravu končím. Táži se paní navrhovatelky, zda má zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Pan zpravodaj? Také ne.

Nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobré dopoledne, milé kolegyně, vážení kolegové. K předloženému návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, ve znění zákona č. 87/2015 Sb., mi dovolte krátké shrnutí dosavadního legislativního procesu.

Ve druhém čtení návrhu zákona nebyl vznesen návrh na zamítnutí zákona. Čeká nás tedy nyní hlasování o pozměňovacích návrzích, které vzešly z jednání výboru pro sociální politiku, o němž jsem hovořil před okamžikem, a ze druhého čtení tohoto návrhu zákona, tak jak jsou uvedeny ve sněmovním dokumentu pod č. 689/2, který jste všichni obdrželi. O těchto návrzích jednal v souladu s jednacím řádem garanční výbor, tedy výbor pro sociální politiku, na své schůzi dne 16. března 2016, který doporučil Poslanecké sněmovně hlasovací proceduru a zaujal stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Usnesení garančního výboru jste obdrželi jako sněmovní tisk č. 689/4.

Nyní k návrhu hlasovací procedury. Návrh na zamítnutí zákona podán nebyl. Jako první krok je garančním výborem navrženo hlasovat o návrzích legislativně technických úprav přednesených ve třetím čtení - což se nestalo. Tento krok tedy v hlasovací proceduře odpadá.

Jako druhý krok je navrženo hlasování o pozměňovacích návrzích pod písmenem C společně jedním hlasováním, tedy společně C1 i C2. Věcně jde o můj pozměňovací návrh, který jsem před chvílí zmiňoval, který řeší zahájení a průběh řízení o příspěvku na péči u osob, které jsou dlouhodobě hospitalizovány ve zdravotnických zařízeních různých typů a u nichž je predikce dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu s potřebou čerpat sociální služby.

Jako třetí krok je navrženo hlasovat o návrzích pod písmenem A, což jsou pozměňovací návrhy výboru pro sociální politiku. Věcně jde o stejnou problematiku, a jak jsem zmiňoval, je to návrh, který dle mého názoru je věcně i legislativně hůře proveditelný, což ale už do této procedury nepatří. I tady je navrženo hlasováním jedním společným hlasováním, přičemž pokud bude přijat návrh pod písmenem C, je tento návrh nehlasovatelný.

Jako čtvrtý krok je navrženo hlasovat o návrzích pod písmenem B společně jedním hlasováním. Jde o pozměňovací návrh paní poslankyně Jany Hnykové, který řeší posuzování stupně závislosti na pomoci jiné osoby a kde předkladatelka navrhuje změnit současných 10 posuzovaných úkonů na 36. Jde tedy o navrácení stavu zákona před jeho změnou v rámci tzv. úsporných balíčků.

A konečně jako pátý krok je navrženo hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji, pane zpravodaji. Táži se, zda někdo chce vystoupit k proceduře. Není tomu tak. Myslím si, že je poměrně jednoduchá, takže se podle ní můžeme řídit i bez hlasování. Ano, je tady požadavek na hlasování procedury. Dříve než zahájím hlasování o proceduře, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o navržené proceduře. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 79, do kterého je přihlášeno 157 přítomných, pro 151, proti nikdo. Konstatuji, že procedura byla schválena.

 

Nyní prosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Takže podle toho, jak jsme schválili proceduru, bychom nyní měli hlasovat jako první pozměňovací návrhy pod písmenem C, a to jedním hlasováním. Stanovisko garančního výboru je doporučující. (Stanovisko ministryně Marksové: Souhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 80, do kterého je přihlášeno 161 přítomných, pro 160, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Tím, že byly schváleny pozměňovací návrhy pod písmenem C, se pozměňovací návrhy pod písmenem A staly nehlasovatelné. V tomto případě tedy přistupme k hlasování o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, a to jedním hlasováním. Stanovisko garančního výboru je doporučující. (Stanovisko ministryně Marksové: Nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti? Hlasování končím.

Je to hlasování s pořadovým číslem 81, do kterého je přihlášeno 160 přítomných, pro 38, proti 92. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Tím jsme vyčerpali hlasování o pozměňovacích návrzích a nyní bychom měli přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, ve znění zákona č. 87/2015 Sb., podle sněmovního tisku 689, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 82, do kterého je přihlášeno 161 přítomných, pro 161, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji panu zpravodaji a paní ministryni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP