(13.30 hodin)

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Nyní budeme hlasovat o návrhu 5.2. Protože v rámci minulého hlasování jsme neschválili pozměňovací návrh H10, musíme nyní hlasovat o návrhu A11. Pouze nebude-li schválen H10, jde opět o pozměňovací návrh školského výboru, navrhuje se v něm zvýšení váhy jednotné přijímací zkoušky z jedné poloviny na 60 %. Garanční výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 228 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 228, z přítomných 174 pro 151, proti 161. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Poslední z této skupiny hlasování je hlasování o návrhu C7. Zase hlasujeme, protože nebyl schválen H10. Jde o pozměňovací návrh kolegyně Semelové, která navrhuje stanovení hranice úspěšnosti ředitelem školy u jednotlivých přijímacích zkoušek zvláštním nařízením Ministerstva školství. Garanční výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 229 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 229, z přítomných 175 pro 35, proti 130. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dalšími hlasováními se vypořádáme s problematikou mladých chemiků, které v usnesení školského výboru je v bodu A16. Ke stejné problematice byl předložen i pozměňovací návrh kolegy Fiedlera pod L4. Nejprve budeme hlasovat o návrhu A16, usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, které upravuje tzv. problematiku mladých chemiků, tj. umožnění laboratorních prací na školách. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 230, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 230, z přítomných 175 poslanců pro 174, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Teď jsem jen koukla na legislativu, teď už nebudeme hlasovat 6.1., protože jsme odhlasovali A16, takže sedmé hlasování. V dalším hlasování se vypořádáme s mými pozměňovacími návrhy. Jde o pozměňovací návrhy B1, B2 a B3. Týkají se předškolního vzdělávání a navrhuji, aby mateřské školy mohly přijímat děti od dvou let od roku 2020. Vycházíme tím vstříc ředitelkám mateřských škol, které už mnohdy tyto děti přijímají. Čili stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 231, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 231, z přítomných 175 pro 87, proti 59. Návrh nebyl přijat.

 

Kolega Sklenák se hlásí. Paní zpravodajko, prosím, umožněte panu předsedovi klubu... Prosím, pan kolega Sklenák. Klid prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Já jsem hlasoval pro tento návrh, když jsem zvedal ruku, bylo to viditelné, na výstupu z hlasování mám křížek, tímto zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ano, jde o nesoulad mezi hlasováním a elektronickým zápisem. Rozhodneme o přijetí námitky v hlasování číslo 232, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 232, z přítomných 175 pro 164, proti 1. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování B1, B2, B3. Odhlásím vás všechny, přihlaste se prosím svými identifikačními kartami. Po přijetí námitky znovu rozhodneme o tomto návrhu.

Hlasování číslo 233, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 233, z přítomných 172 pro 88, proti 66. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Takže další hlasování. Dále budeme hlasovat ještě o jednom mém pozměňovacím návrhu B4. Jedná se o prodloužení šestiletého funkčního období ředitele školy v případě uvolnění pro výkon veřejné funkce. Je to o tom, že když ředitel nastoupí po dvou letech do veřejné funkce, jako by se mu to šestileté období přerušilo, až se vrátí, tak se mu budou počítat ty další roky. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 234, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 234, z přítomných 175 pro 89, proti 58. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Nyní bychom pokračovali v hlasování o pozměňovacích návrzích, které upravují tzv. české školy bez hranic. Jsou to pozměňovací návrhy I1 až I15, které jsou od kolegy Laudáta. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 235 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 235, z přítomných 175 pro 51, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Další hlasování je o pozměňovacím návrhu I20, to je opět kolega Laudát. Navrhuje nové znění § 2 odst. 2 školského zákona. Nová definice obecných cílů vzdělávání. Garanční výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 236 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 236, z přítomných 175 pro 54, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Další hlasování je opět o pozměňovacím návrhu kolegy Laudáta. Je to I26. Je to pozměňovací návrh, který nově upravuje v § 21 odst. 1 písm. d). Týká se většího zapojení školských rad. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 237 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 237, z přítomných 176 pro 135, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP