(11.40 hodin)
(pokračuje Stropnický)

Pokud jde o odbornost - a myslím si, že je důležité, aby státní služba prostě byla atraktivní pro lidi, aby se neříkalo, že tam chodí ňoumové, kdežto ti schopní chodí do privátního sektoru. V řadě zemí to tak není, ti schopní si zcela legitimně volí mezi těmito dvěma možnostmi a velmi často chodí právě do státní správy, ale která by jim měla zaručit nějaký profesionální růst a nějakou i sociální jistotu. (Předsedající upozornil na čas). Ano.

Poslední dvě poznámky. A tím nechci relativizovat, probůh, zákony jako celek. Ale bez nějaké elementární politické kultury se stejně nic zásadního v té státní správě nestane. V tom velice souhlasím s tím, co tady zaznělo od několika z vás. Přijetí zákona, to není nějaký omnipotentní tah. To je první krok, ale myslím si, že v rámci dohodnutých konsensů bychom měli tento první krok učinit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. (Nikdo.) Ten okamžik si prosím užijme.

Takže končím rozpravu ke služebnímu zákonu a pokud se nikdo nepřihlásil, ptám se na závěrečná slova navrhovatele, případně zpravodaje pana poslance Chvojky, či paní poslankyně Kovářové, jestli mají zájem. Pokud ne, přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím pana zpravodaje Chvojku, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vždycky vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem rád, že po té několikaměsíční anabázi jsme se konečně dostali k tomu, abychom tento podle mě potřebný a důležitý zákon schválili, snad. A procedura je takováto. Asi nebude úplně standardní jako je u těch jednodušších zákonů. Je tady celkem hodně pozměňovacích návrhů.

Takže nejdříve bychom měli hlasovat o těch legislativně technických úpravách, které byly načteny, a potom jsou tady pozměňovací návrhy A, B1, B2, C, D, E, F atd., atd. U každého určitě bude oznámeno, kdo ho podává, a jak pan ministr, tak já řekneme stanovisko, které k těm pozměňovacím návrhům máme.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ptám se, jestli má někdo nějaké výhrady či návrhy k této proceduře.

 

Poslanec Jan Chvojka: Co bych chtěl ještě podotknout u těch pozměňovacích návrhů písmeno D, E. D je pan poslanec Klán, E je pan poslanec Korte. A potom tady máme M, body 2 až 13, a N, to je pan poslanec Petr Fiala a pan Marek Benda. Pozměňovacích návrhů je víc a byl jsem požádán o to, abychom hlasovali po bodech. Tam si myslím, že není žádný problém, proč bychom tak nemohli učinit.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Takže tyto části budeme hlasovat po bodech. Ptám se znovu, jestli má k této proceduře někdo nějaké výhrady. Pokud nemá, dám o té proceduře, tak jak ji navrhl pan zpravodaj Chvojka, hlasovat. Pardon, pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL má návrh. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mihola: Nezaznělo tady H, takže bychom prosili také po bodech.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak prosím pana zpravodaje, jestli se k tomu takto přikloní. Pan zpravodaj souhlasí, takže upřesňuji proceduru, i H bychom hlasovali po bodech. Má k tomu někdo nějaké výhrady?

 

Jestliže ne, zahajuji hlasování o návrhu procedury, tak jak byla přednesena panem zpravodajem Chvojkou. Zahajuji hlasování. Kdo je pro ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 4, přítomno 171 poslankyň a poslanců, pro 163, proti žádný.

 

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích a já prosím pana zpravodaje, aby je přednášel. Poprosím pana ministra i pana zpravodaje, aby k nim vždy zaujali stanovisko, a poté dám o nich hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Chvojka: Tak tím prvním balíčkem by měly být legislativně technické úpravy zkonzultované s legislativním odborem Sněmovny. Myslím si, že každý z těch, kdo je načítal, ví, o co jde. Jsou to v zásadě technikálie a myslím si, že by se měly hlasovat v jednom balíčku.

Takže nyní bychom měli hlasovat o těch legislativně technických připomínkách a drobných úpravách.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím o stanovisko pana ministra. Prosím, aby si pan ministr zapnul mikrofon. (Ministr souhlasí.) Prosím pana zpravodaje o stanovisko. (Zpravodaj souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování o legislativně technických úpravách. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 5, přihlášeno 171 poslankyň a poslanců, pro 168, proti žádný. Tento pozměňovací návrh jsme přijali. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Mám tady pozměňovací návrh pod písmenem A, což je pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, nicméně ten by neměl být hlasovatelný, protože je zcela obsahově totožný s tím mým komplexním pozměňovacím návrhem, který byl navíc odsouhlasen jako základ pro další pozměňovací návrhy. Takže A není hlasovatelné, pokud to říkám správně, ale takhle mi to bylo sděleno legislativním odborem.

Tím dalším pozměňovacím návrhem by měl být tedy ten velký komplexní pozměňovací návrh můj, kde je zakotvena politická dohoda koalice s částí opozice. B1.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B1 pana poslance Chvojky. Prosím o stanovisko pana ministra. (Ministr souhlasí.) Pan poslanec Chvojka?

 

Poslanec Jan Chvojka: Tak je to v zásadě můj pozměňovací návrh, tak bych byl trošku hloupý, kdybych byl proti, takže samozřejmě souhlas.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ano, pan poslanec Chvojka nepřekvapil. Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu pana Chvojky, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 6, přihlášeno 171 poslankyň a poslanců, pro 127, proti 11. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Další návrh je také můj, je to pozměňovací návrh B2, který je takovým ještě malým, spíše technickým doplňujícím pozměňovacím návrhem k tomu velkému pozměňovacímu návrhu, který jsme právě odsouhlasili.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak je to úplně takový maličký návrh pana poslance Chvojky. Prosím o stanovisko pana ministra. (Ministr souhlasí.) Pan poslanec Chvojka? (Samozřejmě kladné.)

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 7, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro 168, proti žádný. I tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Pak zde máme pozměňovací návrh pod písmenem C a jde o pozměňovací návrh pana poslance Radima Fialy. Týká se těch politických náměstků, pokud to říkám správně.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Fialy. Prosím o stanovisko pana ministra. (Ministr nesouhlasí.) Prosím o stanovisko pana zpravodaje. (Zpravodaj nesouhlasí.)

Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Fialy. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 8, přihlášeno 172 poslankyň a poslanců, pro 43, proti 110, zdrželo se 19. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP