(11.30 hodin)

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat na pana místopředsedu. Dohody se určitě mají plnit, s tím souhlasím, ale pokud se to týká 65 tisíc státních úředníků a 10 milionů lidí, kterých se úřady týkají taky, a téměř každý den, tak si myslím, že pokud se dojde k tomu, že dohoda není úplně dobrá, že jsou tam možné nějaké změny. Debata neprobíhala o tom, jestli podpořit, nebo nepodpořit celý zákon, ale probíhá tady debata ohledně politických náměstků. Je tady návrh Úsvitu na to, aby tito političtí náměstci nebyli. Je tady nějaká shoda, která proběhla i médii. Já si myslím, že v tuto chvíli nejde o to, jestli se shazuje celý služební zákon, anebo jestli se dělá jenom nějaká dílčí úprava, protože debat, které tady byly, bylo kolem tohoto velmi mnoho.

V létě tady kolega Jandák řekl "vy chcete obstruovat" a "my doufáme, že budete obstruovat dlouho, abychom to nemuseli přijmout". A teď vlastně nastává podobná debata ohledně pozměňovacího návrhu, který Úsvit podal ještě před vystoupením prezidenta. Tam nebyla žádná dohoda. Byl to prostě náš návrh, protože tento bod se nám tam nelíbil. Je teď na vás, jestli ho podpoříte, nebo nepodpoříte. Nikdo nemůže nikomu radit nebo říkat, co má dělat. Je to na každém z vás. Myslím si, že se tím ten služební zákon, který nakonec bude přijat, změní jenom k lepšímu. Proto bych vás chtěl požádat o to, abyste náš pozměňovací návrh podpořili. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců Úsvitu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Omlouvám se panu předsedovi Stanjurovi s faktickou poznámkou a panu poslanci Igoru Nyklovi s faktickou poznámkou. Prosím, pane předsedo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Aby to nebyla u mikrofonu úplná selanka, my se hlásíme k dohodě a říkáme, že návrh vytváří předpoklady, aby po změně vlády nedocházelo k masivní výměně úředníků. Protože se to děje i v tomto volebním období, tak mi dovolte pár čísel.

Od 29. ledna 2014, kdy byla jmenovaná vláda, do 31. 7., to je za šest měsíců a dva dny, bylo pro pracovní pozice, na které by se vztahoval služební zákon, na ministerstvech a Úřadu vlády ukončeno 1 041 pracovních poměrů a bylo přijato 1 163 nových úředníků, což v počtu 65 tisíc je určitě významná množina, protože se zejména - máme podrobnou statistiku z jednotlivých ministerstev - v nové terminologii jedná o představené. Nedá mi, abych nezmínil některé přeborníky. Například vnitro - z vnitra odešlo za šest měsíců 183 zaměstnanců, přišlo 187 - první místo. Druhé místo - finance. Odešlo 109, přišlo 112. Třetí místo - Ministerstvo obrany. Odešlo 119, přišlo 104. Abych byl spravedlivý, největší rozdíl mezi odchodem a příchodem je na Úřadu vlády, kde odešlo 52 a nově přišlo 108 zaměstnanců. Podotýkám, že jen těch, na které se vztahuje služební zákon. A to je přesně důvod, proč jsme hledali a našli s vládní koalicí kompromis, který bohužel obsahuje i náměstky bez práce, ale máme ministra bez práce, tak přežijeme i náměstky bez práce.

Znovu se hlásím k tomu, že tento zákon podpoříme jako celek bez ohledu na to, jak dopadnou jednotlivá hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů. (Předsedající upozorňuje na čas.) My věříme tomu, že to vytváří dobré předpoklady k tomu, abychom měli kvalitní a nestrannou státní službu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: S faktickou poznámkou nejprve pan poslanec Igor Nykl, po něm s faktickou poznámkou pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Nykl: Děkuji za slovo. Pěkné dopoledne.

Takový hit letošní sezóny, služební zákon, se chýlí ke konci a samozřejmě se musí nějaký přijmout. Co mě strašně mrzí, je to, jak si čtu komentáře, kde jsme to se služebním zákonem dopracovali. Já bych tady jeden takový přečetl, který se mi strašně líbí: "Celý služební zákon je vyvřelinou všeho nejhoršího v české politice, doslova futrál vší její přízemnosti, upachtěnosti, bojácnosti, amatérismu, legislativního stachanovství a nedostatku pokory k tvorbě zákonů. Patří do čítanek, jak doslova nedělat politiku." Když vidím některé skutečnosti, které to provázely, například že ministr, který v podstatě za to byl půl roku zodpovědný a pak se už vůbec neúčastní, není tady ani přítomen, nemá k tomu žádné poznámky, mě to strašně mrzí. Doufám, že až se zákon přijme, bude čas na to ve velmi krátké době dělat nějaké změny, které ho trošku vylepší, protože zdá se, a musím to přiznat, že problémů s sebou přinesl hodně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Nyklovi. S další faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za pozornost. Pan doktor Nykl teď hovořil o ministrovi, který je součástí jeho pevné vládní koalice a jeho vlastní politické vůle. Spolu chyceni, spolu oběšeni, pane poslanče. Toto pravidlo platí.

Já jsem chtěl vystoupit v jiné věci. Chtěl jsem říct, že jsme všichni velmi rádi, že se podaří schválit služební zákon, a že si myslím, že je to dobrý zákon, který umožní budoucnost - samozřejmě bude mnohokrát novelizován, ale bude to evoluce, nebude to revoluce.

Prosím vás, nebijte se, kolegové, v prsa, že tento zákon konečně zabrání zločinné praxi noci dlouhých nožů. Čísla, která tady citoval pan předseda Stanjura, jsou slova pravdivá. A dovolte mi, abych vám i jako jeden z přebývajících služebních doyenů řekl, že žádná vláda, ani Klausova, ani Zemanova, ani Paroubkova, se nikdy nedopustila tak strašlivé personální genocidy, jaké jste se dopustili vy, a snížili jste výrazně odbornou úroveň ústředních orgánů státní správy. Celá řada odborníků, která byla schopna dávat dobrou práci sedmi osmi vládám, sedmi osmi ministrům, a každý z ministrů byl rád, že je na svém úřadě má, byla nemilosrdně vyhozena jenom proto, že odmítali sloužit zájmům Agrofertu.

Na shledanou. (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. S další faktickou poznámkou pan ministr vnitra Milan Chovanec. Prosím, pane ministře. Po něm pan ministr obrany s faktickou poznámkou.

 

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec Děkuji za prostor. Teď mě paní kolegyně Černochová trochu vyděsila, kam se přesunula - do vládních lavic.

Já jí dlužím odpověď na lustrační zákon. Udělal jsem v té věci rychlé prověření. Oproti stávající legislativě, tedy oproti zákonu z roku 2002, se tam mění lustrační zákon, a to ve vztahu ke dvěma státním organizacím, a to je NBÚ a NKÚ. Obě dvě tyto organizace o tom vědí. Projednávali jsme to a bude to zhojeno v rámci změnového zákona, kde bude dávat tento pozměňovací návrh pan kolega Chvojka. Jsem s ním na tom dohodnut. To znamená oproti stávající legislativě tam není v rámci lustrací žádná jiná změna. Chci jenom připomenout jednu věc. Ministrům podle této nové úpravy zůstává jejich pravomoc rozhodovat v takzvaných rozkladových řízeních. To jsou jediné změny, které tam jsou. V rámci lustrace NBÚ, NKÚ řešíme. Vyřešíme to v rámci změnového zákona. Jinak stejné jako v zákoně z roku 2002. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi a děkuji i paní poslankyni Černochové, jak jsem tady zaslechl. S další faktickou poznámkou pan ministr obrany Martin Stropnický. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já vám úvodem své krátké poznámky mohu slíbit, že nebudu vyrábět žádný novinový titulek. Dovolím si pár možná trochu provokativních bodů.

Dovolím si říct, že aspoň pro mě politický náměstek v podstatě není nějaké zásadní a nosné téma. Každý, kdo byl aspoň několik týdnů třeba ředitelem oddělení na ministerstvu, si myslím, že mi dá za pravdu. Nikdy jsem netušil, že se budu třeba svým způsobem zastávat moskvičů, jak jsme říkali těm absolventům školy MGIMO. Ale myslím si, že vzhledem k letopočtu a vzhledem k tomu, že se skutečně jedná o elitní školu srovnatelnou s ENA, a vzhledem k tomu, že je lze vázat nejrůznějším stupněm bezpečnostní prověrky, tak si nemyslím, že by znamenali nějaké zásadní ohrožení pro naši státní správu.

Co se týče personálních obměn, já jsem na třetím místě. Děkuji za to spočítání. Škoda, že to nešlo ztrojnásobit, protože vy velice dobře víte, že není možné nastavit jakýsi stav nula, že ne minulá vláda, ne předminulá vláda, ale všechny vlády tam delegovaly nejrůznější lidi do nejrůznějších funkcí velice často zcela nesouvisejících s jejich skutečnou agendou. Čili jste tam paritně zastoupeni na ministerstvech. A pokud si někdo s sebou vzal nejbližší spolupracovníky a ty nejflagrantnější případy se snažil odstranit, tak si myslím, že to je zcela legitimní.***




Přihlásit/registrovat se do ISP