(10.30 hodin)
(pokračuje Fiala)

Já jen znovu zopakuji to, co jsem tu už říkal, abyste si to dobře představili. Nastoupíte po vysoké škole do státní služby, pracujete tady devět let, odcházíte třeba v nějakých 33-34 letech pryč a máte nárok rok něco pobírat a ještě dostanete celý roční plat. To je obrovská, neobvyklá výhoda na pracovním trhu, které se netěší nikdo ani ve veřejných institucích, ani v soukromé sféře. Je opravdu na zvážení, jestli takovou výhodu máme odcházejícím úředníkům poskytovat.

Pak ten návrh obsahuje možnost, aby vzdělávání úředníků mohly zajišťovat vysoké školy, a protože tady existovala určitá nejasnost, tak vysvětlím podstatu toho návrhu. Jde o to, že by Ministerstvo vnitra - to je samozřejmá věc - muselo udělit vysoké škole příslušnou akreditaci, a teprve na základě této akreditace by takovéto vzdělání mohlo být poskytováno. Není to omezeno na veřejné vysoké školy, vztahovalo by se to i na soukromé vysoké školy. To, že to uděluje Ministerstvo vnitra, není omezeno na jedinou státní školu, která spadá pod Ministerstvo vnitra, v jistém smyslu tedy Policejní akademii, ale je to opravdu otevřeno všem vysokým školám, které by takovouto akreditaci získaly.

A to poslední a to nejdůležitější, a to je to, na čem by nám všem mělo nejvíc záležet, co obsahuje můj pozměňovací návrh, je rozšíření možnosti nebo rozšíření těch lidí, kteří mohou působit ve státní správě. My navrhujeme, aby se do výběrového řízení už v prvním kole - a to je důležité, protože když to bude ve druhém a ve třetím, tak to de facto nikdy nenastane - aby se už v prvním kole mohli hlásit lidé z veřejných institucí, z vysokých škol a také ze soukromé sféry, kteří samozřejmě mají odpovídající vzdělání a předtím složili odpovídající úřednickou zkoušku.

Tolik základní vysvětlení k pozměňovacím návrhům, které jsou předloženy pod mým jménem.

Ještě Občanská demokratická strana předložila pozměňovací návrh pana kolegy Marka Bendy, který, jednoduše řečeno, odstraňuje určitou diskriminaci z hlediska započítávání praxe, která tam existuje, pro zaměstnance obecních úřadů. My, aby k této diskriminaci nedocházelo, aby tam byla zajištěna větší prostupnost, navrhujeme určité rozšíření a toto rozšíření se potom vztahuje i na členy rad příslušných obcí a krajů, které podle nás také disponují dostatečnou praxí.

Dámy a pánové, tolik stručné vysvětlení jednotlivých pozměňovacích návrhů, které předložili občanští demokraté. Já věřím, že aspoň někteří z vás se k našim pozměňovacím návrhům připojí, protože jsou to pozměňovací návrhy nepochybně rozumné a tento zákon vylepšující.

Na závěr svého vystoupení bych ale chtěl znovu konstatovat, a to i po dnešním jednání všech zúčastněných stran, že občanští demokraté bez ohledu na to, jak budete hlasovat o našich pozměňovacích návrzích, dodrží své slovo a podpoří tu verzi služebního zákona, která odpovídá dohodě mezi námi a stranami vládní koalice.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Klán je stále odsouván, tak se domáhá aspoň technické poznámky. Prosím, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych reagoval vaším prostřednictvím na pana poslance Fialu ohledně všem vysokým školám. Mám to chápat tím způsobem, že i soukromým vysokým školám? Protože pokud to otevřeme i do soukromých škol, tak to bude znamenat velký byznys pro ně. Já si myslím, že Občanská demokratická strana tady pořád prosazuje neoliberální teorii takzvaného washingtonského konsensu, což znamená ještě větší liberalizaci státní správy. Opravdu mi to tak připadá.

To samé první kola a prostupnost ze soukromé sféry. Tam si myslím, že bohatě stačí, když to bude v těch druhých kolech. Já nevím, proč dávat stále první kola ze soukromé sféry, ale já chápu tedy Občanskou demokratickou stranu, že prostě ona to má v té své teorii. To tam takto opravdu mají, takže to prosazují. Ale v tom případě my tyto pozměňovací návrhy nepodpoříme.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Faktická poznámka pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Petr Fiala: Dámy a pánové, já nevím, o jaké teorii pan poslanec mluví, ale to vůbec není důležité. Naše návrhy - a to vám mohu garantovat prostřednictvím pana předsedajícího - se neřídí žádnou teorií, ale normálně se řídí zdravým rozumem a také legislativou této země. Abych to vysvětlil úplně jednoduše: Jestliže uzavřeme v prvním kole výběrová řízení jenom pro úředníky, tak si zhoršujeme výkon státní správy. A já opravdu nevidím rozdíl mezi auditorem, který pracuje ve veřejné instituci, auditorem, který pracuje v soukromé firmě, a auditorem, který pracuje na nějakém státním úřadu. Proč těmto lidem nedat šanci, chtějí-li, aby vylepšili naši státní správu?

A ta druhá poznámka je podstatná. Proč bychom měli rozlišovat, a děláme to někde, mezi absolventy, nebo kvalitou vysokých škol veřejných a soukromých? My máme přece jednu zvláštní věc, kterou nemají všechny vysokoškolské systémy, a to je ta, že vysoká škola na území České republiky nemůže udělovat tituly a vysokoškolské vzdělání není akceptováno a nemůže vlastně působit, pokud nemá akreditaci, kterou jí uděluje Ministerstvo školství na základě doporučení nezávislé akreditační komise. Ve chvíli, kdy takováto akreditace existuje a má ji veřejná i soukromá vysoká škola, tak není jediný důvod, proč by vysoké školy neměly být chápány jako celek. Tady jde přece o něco jiného. Tady jde o to, že Ministerstvo vnitra udělí akreditaci škole, která bude splňovat požadavky Ministerstva vnitra na vzdělávání lidí ve státní sféře, a Ministerstvo vnitra si samo rozhodne, která ta škola je kvalitní, anebo ne. Ale já skutečně odmítám, a to je ideový postoj, rozdělování vysokých škol na veřejné a soukromé. Jsou vysoké školy dobré a špatné a stát má dostatek nástrojů na to, aby kvalitu kontroloval a těm, které špatné jsou, nedovolil působit. (Potlesk z pravé strany.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Žádné další faktické poznámky neregistruji. Dalším přihlášeným s přednostním právem je pan ministr financí. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já jsem neměl v plánu vystoupit, dokonce mi dva členové našeho poslaneckého klubu nedoporučili, abych vystoupil. Asi mají obavu, že tady budu něco nemístného povídat. Nicméně vystoupení pana Okamury a pana Kalouska mi nedá, abych vystoupil.

Já bych si dovolil zopakovat některá fakta. Zákon o státní službě jsme - první návrh byl v roce 2002 a byla to podmínka vstupu do Evropské unie. Já myslím, že hlavně díky našemu hnutí i možná mé pro někoho kontroverzní osobě ten zákon je v té fázi, ve které je, protože si asi vzpomenete, že tento zákon naše média nazývala v listopadu, v prosinci a v lednu díky návrhu pana prezidenta lex Babiš.

Já musím zásadně odmítnout tvrzení pana Okamury ohledně toho, že by naše hnutí, které je stále hnutím občanů a není klasickou politickou stranou, mělo zájem na tom, abychom drželi nějaké zvyklosti z minulosti. Já jsem od počátku při sestavování koaliční vlády byl proti politickým náměstkům. Bránil jsem se a mohu deklarovat, že Ministerstvo financí je dnes modelovým příkladem odpolitizování státní správy. Já jsem si vzal s dovolením jednu asistentku z mé firmy, která není členkou našeho hnutí, vzal jsem si jednoho absolventa práv, bývalého šéfa Všehrdu, jednoho z nejlepších absolventů za poslední léta, který mi pomáhá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP