Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. září 2014
Přítomno: 173 poslanců

 

(Jednání zahájeno v 10.00 hodin.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den přerušené 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Chtěl bych vás informovat, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Adam - zdravotní důvody, pan poslanec Andrle Sylor Augustin Karel - zdravotní důvody, pan poslanec Beznoska - rodinné důvody, pan poslanec Brázdil - zdravotní důvody, pan poslanec Fiala od 15.30 hodin - rodinné důvody, pan poslanec Heger - osobní důvody, pan poslanec Horáček - osobní důvody, pan poslanec Jakubčík - osobní důvody, pan poslanec Karamazov - osobní důvody, pan poslanec Kádner - zahraniční cesty, pan poslanec Korte - osobní důvody, pan poslanec Kořenek - osobní důvody, pan poslanec Kostřica - osobní důvody, pan poslanec Kučera - zdravotní důvody, paní poslankyně Němcová - bez udání důvodu, paní poslankyně Pastuchová - osobní důvody, paní poslankyně Strnadlová - zdravotní důvody, pan poslanec Šincl - zdravotní důvody, pan poslanec Vácha - pracovní důvody, pan poslanec Zahradník - osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvá paní ministryně Jourová - zahraniční cesta, pan ministr Jurečka z dopoledního jednání z pracovních důvodů, pan ministr Němeček z pracovních důvodů a pan ministr Zaorálek do 11 hodin rovněž z pracovních důvodů.

Pan poslanec Zemánek hlasuje s náhradní kartou číslo 11.

 

Budeme se tedy věnovat bodu

 

2.
Návrh poslanců Romana Sklenáka, Jeronýma Tejce a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních
zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců
a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon)
/sněmovní tisk 71/ - třetí čtení

Chtěl bych vás informovat, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 71/12.

Poprosím vás o klid. Ještě chvíli počkám, až se hladina hluku v sále sníží natolik, abychom si vzájemně rozuměli, a otevřu rozpravu, nicméně jakkoliv na tabuli svítí přihláška pana poslance Klána, tak ho musím informovat, že ještě předtím se přihlásili kolegové Okamura a Fiala. To znamená, pořadí řečníků bude takové, že vystoupí pan kolega Okamura, potom pan poslanec Fiala, potom tedy... Pan předseda Kalousek chce uplatnit přednostní právo? (Ano.) Tak tím pádem bude jako číslo tři a jako číslo čtyři zatím, pokud nebudou jiná přednostní práva, pan poslanec Klán.

Pan poslanec Birke hlasuje s náhradní kartou číslo 6.

A nic nám tedy nebrání zahájit rozpravu. Prvním přihlášeným je pan poslanec Okamura a připraví se pan poslanec Fiala. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové. Těžko se ke služebnímu zákonu -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, já jsem už dvakrát žádal o klid, tak to udělám to třetice a velmi nerad bych přerušoval schůzi hned potom, co jsme ji zahájili. To bychom zase mohli trhnout nějaký rekord. Takže prosím, abyste se opravdu ztišili, a pokud si chcete vyměnit názory, po tu dobu, co jste se neviděli, a potřebujete si to říci, tak prosím, mimo tento jednací sál.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, těžko se ke služebnímu zákonu říká něco nového. Jakékoliv naše protesty a návrhy na odpolitizování státní správy jsou v podstatě marné a zbytečné. Koalice ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS má jasnou většinu ve Sněmovně. Jediné, co nám skutečně a v podstatě jediné opozici teď zbývá, je nahlas pojmenovávat to, čeho jsme svědky. Tedy toho, že když jde o kšeft, tak je jedno, zda jde o levici, či pravici, ale ti správní hoši se dokážou vždy domluvit. V tomto případě hoši z ČSSD, ANO, KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

Hnutí Úsvit nadále trvá na tom, že není přijatelné, aby o obsazování míst ve státní správě rozhodovali politici, a to od nejvyšší úrovně politických náměstků až po běžné zaměstnance. Tak je to v tomto služebním zákoně postaveno. Trváme na tom, že na prvním místě musí být garance odbornosti a stability.

Můj kolega z Úsvitu Radim Fiala podal ještě před vystoupením pana prezidenta minulý týden pozměňovací návrh na zrušení politických náměstků, o kterém budeme dnes hlasovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já se opravdu omlouvám panu poslanci Okamurovi, ale jestli se situace nezlepší, tak já vás začnu vyvolávat jménem a budete navěky zvěčněni ve stenozáznamu jako ti, co narušují průběh schůze.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji, pane předsedo.

Odmítáme tento zákon, který umožňuje na státních úřadech jmenování politických náměstků, politických tajemníků a dalších politických trafikantů a politických podržtašek. Státní správa nesmí šít na míru zakázky firmám spřízněným s politickými stranami, zaměstnávat na úkor odborníků politické exponenty nebo třeba diskriminovat politické oponenty. Zkušení matadoři z politiky a ze světa byznysu velmi dobře vědí, jak se peníze v politice dělají. Státní orgán, třeba Ministerstvo obrany, vymyslí nějakou zakázku, například padáky pro vojáky, protože jeden z lidovců má synovce, co si doma šije padáky na paragliding, a ten synovec založí ihned firmu a ta dostane stamilionovou zakázku bez zaměstnanců a jakékoliv historie. A samozřejmě narychlo sežene v Bystrém u Poličky šičky, které mimochodem v životě padáky nešily, a teď tedy šijí od rána do večera najednou padáky. A penízky se jen sypou. Co na tom, že jsou tyto nové armádní padáky tak nebezpečné, že s nimi vojáci nesmějí skákat, a vojín Roman Prynych se kvůli závadě dokonce zabil? Co na tom, že šéf generálního štábu Pavel Štefka říká - cituji: "Tyto padáky jsou vhodné nanejvýše k povlečení postelí." A samozřejmě stamiliony nemá, onen lidovecký synovec, jmenuje se Jirka Andrlík, ale velká část putuje někam jinam.

Krást se holt musí umět a k tomuto umění patří i ohýbání zákonů tak, aby zlodějům maximálně vyhovovaly. A v tomto ohledu je jedno, za jakou stranu kdo kope, protože cíl je stejný: vyrvat toho pro sebe ze společné kasy co nejvíc. Proto nejenže nelze za současného politického systému odpolitizovat státní správu, ale nikdo nikdy z politiků této koalice ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS nepřistoupí ani na uzákonění osobní hmotné a trestní odpovědnosti vrcholných politiků, což jsme v dubnu viděli tady ve Sněmovně při hlasování nad návrhem Úsvitu. Nepřistoupí ani na zavedení beztrestnosti pro pachatele, kteří usvědčí své společníky ze závažných trestných činů. Ona by nám totiž mohla politická scéna prořídnout. Jednak by nebylo na drahé předvolební kampaně a samozřejmě by pak někteří straníci či zákulisní lobbisté opět skončili za mřížemi.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad Úsvitu.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP