(11.50 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Zahajuji projednávání bodu

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong
o vzájemné právní pomoci v trestních věcech (Hongkong, 4. 3. 2013)
/sněmovní tisk 103/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujala ministryně spravedlnosti paní Helena Válková.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, je to další ze tří dohod mezi Českou republikou a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong, nyní o vzájemné právní pomoci v trestních věcech, podepsaná 4. března 2013, zahraničním výborem projednána 15. dubna 2014. Ratifikace doporučena.

Obdobně jako předchozí dohoda obsahuje poměrně rozsáhlý výčet všech možností i důvodů pro odmítnutí vyřízení takové žádosti. Nechybí zde ani odstavec, který upravuje hrozbu uložení nebo výkonu trestu smrti. Ani v této oblasti není zatím žádná dohoda uzavřena - dvoustranná smlouva. Takže sjednáním této dohody se významně rozšíří smluvní základ pro obě země a i v tomto ohledu dojde k lepšímu vzájemnému styku v trestních věcech. Je to samozřejmě konformní s naším novým zákonem o mezinárodní justiční spolupráci.

Provádění této dohody bude v gesci Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva vnitra stejně jako ta předchozí smlouva. Bude to hrazeno z rozpočtů, které jsou plánovány. Nebude to znamenat nějaký zvýšený nárok na rozpočty obou ministerstev, vnitra a spravedlnosti. Prosím vás proto o posouzení i této dohody příznivě, stejně jako u předcházející. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance René Čípa, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 103/1. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec René Číp: Děkuji ještě jednou za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, i tuto dohodu projednal zahraniční výbor na své 9. schůzi dne 15. dubna a rovněž doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení ve znění: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong o vzájemné právní pomoci v trestních věcech (Hongkong ze dne 4. 3. 2013)". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Proto končím rozpravu.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení, které jste slyšeli od zpravodaje.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 60, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 60. Z přítomných 113 pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji zpravodaji a končím bod 52.

 

Budeme pokračovat bodem

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong
o předávání odsouzených osob (Hongkong, 4. 3. 2013)
/sněmovní tisk 104/ - druhé čtení

Paní ministryně spravedlnosti se ujme slova z pověření vlády. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, zatímco v prvních dvou případech se jednalo o dohody o právní pomoci v trestních věcech a vydávání hledaných osob pro účely trestního řízení, v tomto třetím případě jde již o osoby odsouzené, čili tady by Česká republika měla mít největší zájem na tom, když už byl konstatován pravomocný rozsudek o vině a trestu, tyto osoby vydat. Proto platí úplně to stejné zdůvodnění jak v předcházejících dvou dohodách s tím rozdílem, že v tomto případě jde již o osoby odsouzené pro trestné činy pravomocným rozsudkem. Samozřejmě nelze vydávat české státní občany, stejně jako v předcházejících případech.

To, čím se tato dohoda odlišuje od dvou předcházejících dohod, je i to, že nemusíme chápat vydáváním odsouzených osob pouze ty, kterým bylo uloženo nepodmíněné odnětí trestu svobody, to znamená v podstatě výkon trestu odnětí svobody, vězení, ale i ty, které byly odsouzeny k ústavním formám ochranného léčení nebo zabezpečovací detence, to znamená pachatelé, kteří nejsou příčetní, ale přesto jsou nebezpeční, jejich pobyt na svobodě je nebezpečný a je třeba, aby byli uzavřeni v detenčních střediscích. I takové osoby lze podle této dohody vydat k výkonu takového opatření do Hongkongu. Samozřejmě zde platí standard - zákaz hrozby trestu smrti. Potom kromě dalšího dohoda obsahuje i ustanovení o mladistvém, kdy je možné na předávanou osobu pohlížet jako na mladistvého, čili bez ohledu na skutečnost, zda byl jako mladistvý odsouzen v předávající zemi. Řídí se to i podle režimu přijímající země. Provádění dohody zde již vyžaduje pomoc v komunikaci prostřednictvím národní ústředny Interpolu kromě Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva vnitra a bude spojeno s finančními nároky na dopravu osob předávaných z Hongkongu do České republiky. To bude zajišťovat Vězeňská služba České republiky. Přesto to nebude z hlediska rozpočtu zúčastněných institucí, u nás tedy Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva vnitra, spojeno se zvýšenými finančními nároky, protože se s tím již v rozpočtech příslušných resortů počítá. V souladu s § 132 odst. 2 nového zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních může Česká republika, a bude určitě, tedy budeme na odsouzených požadovat náhradu nákladů vzniklých v souvislosti s jejich převzetím k výkonu trestu do vlasti.

Děkuji za pozornost a prosím o příznivé posouzení i tohoto vládního návrhu, který je takovou pomyslnou tečkou za trojicí dohod, které by měly vytvořit dobrý právní rámec pro právní pomoc a další související úkony mezi Českou republikou a Hongkongem v oblasti trestní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni Heleně Válkové. Žádám znovu zpravodaje zahraničního výboru pana poslance René Čípa, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 104/1. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec René Číp: Děkuji ještě jednou za slovo. Rovněž tuto poslední dohodu projednal zahraniční výbor na své 9. schůzi dne 15. dubna 2014 a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong o předávání odsouzených osob (Hongkong ze dne 4. 3. 2013)." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Rozpravu končím.

 

Můžeme tedy hlasovat o navrženém usnesení. Učiníme tak v hlasování pořadové číslo 61, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro ratifikaci této dohody. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 61 z přítomných 116 pro 103, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP