(15.00 hodin)
(pokračuje Andrýsová)

Také jsme řešili další případy, které se výjimečně mohou stát, a to když se náhodou občan z České republiky, který bude cestovat na občanský průkaz, ocitne nějakými okolnostmi v zemi, kde tento občanský průkaz není akceptován jako cestovní doklad. V takovýchto velmi výjimečných případech se samozřejmě bude postupovat jako v případě například ztráty cestovního pasu a bude to zařizovat zastupitelský úřad, který v té zemi je.

To je ode mě vše a budu ráda za další případné pozměňovací návrhy, které se tady mohou v průběhu druhého čtení objevit.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy je přihlášena paní kolegyně Kateřina Konečná. Omlouvám se, to je podrobná rozprava. Takže do obecné rozpravy neeviduji žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Můžeme zahájit rozpravu podrobnou s avizovaným vystoupením paní kolegyně Konečné. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi vás potěšit, protože já sice ten pozměňovací návrh mám ve své evidenci, nicméně jsme dnes po dopolední konzultaci s Ministerstvem vnitra zjistili, že vzhledem k tomu, že účinnost tohoto zákona je příliš rychlá na to, abychom byli schopni zařídit účinnost mého pozměňovacího návrhu, který se týká poměrně zajímavé věci, a to toho, abyste si o cestovní průkaz a cestovní doklady mohli žádat i mimo místo svého trvalého bydliště, což je dnes standardní u občanských průkazů, ale u cestovních dokladů a cestovních pasů si opravdu například občané dlouhodobě žijící v Karlových Varech musí do Ostravy jezdit vyřizovat doklady. Já si myslím, že je to poměrně zbytečné, takže my na té úpravě budeme dále pracovat po dohodě se zaměstnanci ministerstva, za což bych chtěla poděkovat, a já svůj pozměňovací návrh stahuji. Nicméně pevně věřím, že se toto záhy vrátí v nějaké novele, malé novele tohoto zákona, tak abychom tento problém uměli upravit a pomoci tak občanům v tom, aby nemuseli cestovat, když si chtějí vyřídit své doklady, nejenom občanské průkazy, ale také cestovní pasy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Protože nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím a vzhledem k tomu, že nezazněl žádný návrh, končím i druhé čtení tohoto návrhu.

 

Zahajuji projednávání bodu s pořadovým číslem 9, kterým je

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných
zbraních a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování
střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona
č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních),
ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních
poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 856/ - druhé čtení

Poprosím opět pana ministra Jana Kubiceho, aby z pověření vlády návrh uvedl.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl v rámci druhého čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o zbraních a některé další zákony. Přínosy návrhu zákona jsou podrobně popsány v důvodové zprávě. Návrh zákona je také rozsáhle odůvodněn v rámci prvního čtení. Dovolím si proto připomenout pouze to nejdůležitější.

Cílem návrhu zákona je zejména zavést centrální registr zbraní a umožnit tak podnikatelům efektivně vést evidenci zbraní a střeliva elektronicky, zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva, prodloužit platnost zbrojního průkazu z pěti na deset let a v neposlední řadě odstranit výkladové problémy způsobené formulací některých zákonných ustanovení.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a s mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána. Je rovněž slučitelná s právem Evropské unie, pouze zpřesňuje některá implementační ustanovení.

Návrh zákona nebude mít negativní dopad na státní ani veřejné rozpočty.

Návrh zákona byl projednán zemědělským výborem a výborem pro bezpečnost. Oba výbory doporučily schválit návrh zákona ve znění pozměňovacích návrhů, se kterými souhlasím.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. V prvém čtení jsme návrh přikázali k projednání výboru pro bezpečnost a zemědělskému výboru. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 856/1 až 3. Prosím, aby se slova ujal nejdříve zpravodaj výboru pro bezpečnost pan kolega Pajer. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jan Pajer: Dobrý den. Děkuji, pane místopředsedo. Na mě tu zbylo, abych vás seznámil s průběhem projednávání tohoto zákona ve výboru pro bezpečnost.

Výbor pro bezpečnost se tímto sněmovním tiskem zabýval na své 14. schůzi a po přerušení i na své 16. schůzi, kde k tomuto přijal usnesení s pořadovým číslem 55, ve kterém Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR doporučuje schválit návrh tohoto zákona ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Tyto návrhy vám tu asi nebudu detailně představovat, jelikož vám byly rozeslány, jak říkal pan místopředseda, jako sněmovní tisk 856/3. V dalších bodech tohoto usnesení pak výbor pověřil svého předsedu, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, zmocnil zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, a taktéž zmocnil zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny případně provedl nutné legislativně technické úpravy nemající vliv na věcný obsah návrhu tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Nyní prosím zpravodaje zemědělského výboru pana kolegu Jiřího Papeže, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, zemědělský výbor se předloženým sněmovním tiskem zabýval na své 39. schůzi dne 23. ledna. Přijal k návrhu zákona usnesení, ve kterém samozřejmě doporučuje Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona, a to včetně pozměňovacího návrhu, který jste obdrželi ve sněmovním tisku 856/1. Tímto pozměňovacím návrhem pouze ustanovení zákona o střelných zbraních a střelivu promítáme také do zákona o myslivosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Kolegyně a kolegové, dříve než otevřu obecnou rozpravu, tak bych si vás dovolil upozornit, že v Poslanecké sněmovně je na oficiální návštěvě delegace zástupců Účetního dvora a Parlamentu republiky Moldávie, kterou můžeme přivítat na galerii. Tuto delegaci vede prezident Účetního dvora pan Serafim Urechean. (Poslanci povstávají a potleskem vítají delegaci.) Děkuji.

Dovolím si vás požádat, abychom ztišili hladinu hluku, abychom rozuměli řečníkům, kteří se hlásí do obecné rozpravy, kterou tímto otevírám. Jako zatím jediný je přihlášen pan poslanec Kádner. Prosím, pane kolego, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP