(10.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A nyní můžeme pokročit k poslanci Foldynovi.

 

Poslanec Jiří Krátký: Géčko - stanovisko nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Foldyny G. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti stanovisku boxera pana poslance Foldyny, teď. (Pobavení v sále.)

Hlasování má pořadové číslo 174, přihlášeno 159, pro hlasovalo 44, proti 91. Tento návrh neprošel.

 

A teď stanovisko poslance Velebného. Je to tak?

 

Poslanec Jiří Krátký: Ano, H1.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat H1. Stanovisko zpravodaje? (Nesouhlas.) Pane ministře? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento pozměňovací návrh poslance Velebného, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 175, přihlášeno 159, pro hlasovalo 33, proti 97. Takže to bylo zamítnuto.

 

Teď je tady návrh H2 poslance Velebného, že ano?

 

Poslanec Jiří Krátký: Ano, H2, nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro H2, poslanec Velebný, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 176, přihlášeno 159, pro hlasovalo 41, proti 93. Takže to bylo také nepřijato. Máte tam ještě něco?

 

Poslanec Jiří Krátký: Stačí. Takže celkové usnesení, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to všechno, pane zpravodaji? (Souhlas.) V tom případě, vážení kolegové, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona a slyšte návrh usnesení. Stanovisko zpravodaje bude - návrh? Pane zpravodaji?

 

Poslanec Jiří Krátký: Ne, předsedo, to je vaše role, přednést.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nerozumím.

 

Poslanec Jiří Krátký: To je vaše role, přednést návrh.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko ministra. (Souhlas.) Dobře.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pardon, moje stanovisko je neutrální.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Neutrální, ano.

 

Já tedy přednesu návrh: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, podle sněmovního tisku 772, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto celkové usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 177, přihlášeno 159, pro hlasovalo 103, proti 14. To by znamenalo, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Já myslím, že můžeme poděkovat oběma protagonistům a ukončit projednávání tohoto návrhu zákona, které skončilo úspěchem pana ministra.

 

Máme tu další bod.

 

130.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb.,
o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 732/ - třetí čtení

Teď bych poprosil, aby u stolku zpravodajů zaujal místo pan ministr školství Petr Fiala a zpravodajka paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Ve sněmovním tisku 732/3 máme pozměňovací návrhy.

Vážení kolegové, otevírám rozpravu ve třetím čtení k tomuto návrhu zákona. Přihlášky písemné nemám, ale pan ministr působí dojmem, že by si slovo vzal. Prosím, pane ministře, máte tedy v rozpravě slovo jako první.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom stručně shrnu některé podstatné věci, které se týkají této novely.

Jednak se jedná o technickou novelu školského zákona, která vychází z nutnosti provést určité změny na základě novely zákona o rozpočtovém určení daní. Změny v rozpočtovém určení daní je nutné promítnout do několika ustanovení školského zákona, respektive je potřeba zrušit nadbytečná ustanovení, podle kterých dosud musí domovská obec hradit neinvestiční náklady na dojíždění žáků obci, která zřizuje školu.

Tento návrh byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který s ním vyslovil souhlas a usnesl se na jediném pozměňovacím návrhu, což je formální změna v § 163 odst. 2. Chtěl bych zdůraznit, že s tímto pozměňovacím návrhem Ministerstvo školství souhlasí.

Pokud jde o druhou část novely, podstatnější, ta se týká společné části maturitní zkoušky. Jenom připomenu, není to žádné tajemství, že v provedení letošních státních maturit došlo k řadě významných pochybení. Nejde tady o nespokojenost neúspěšných studentů, kteří se na maturity dobře nepřipravili. Nejde ani o mediální ohlasy některých případů, ale o selhání, která jsou objektivně doložitelná, oprávněně kritizovaná odbornou komunitou i veřejností. Výsledkem toho bylo, že veřejnost si z letošního průběhu maturit odnesla pocit, že nebyly v pořádku, a někteří maturanti také poznání, že se k nim stát nezachoval spravedlivě.

Věřím, doufám, že všem nám je jasné, že se tato situace v příštím roce v žádném případě nemůže opakovat. Za současného znění, za současného platného znění školského zákona je však toto riziko poměrně velké. I pokud bychom nějak dokázali všechny dosavadní problémy odstranit, budeme čelit skutečnosti, že ve společné části bude zavedena další povinná zkouška z cizího jazyka a také z třetího předmětu. Maturita se má tedy ještě rozšířit, ale to je podle mého přesvědčení i podle názoru všech, kteří se maturitou zabývají, možné teprve tehdy, až dobře zvládneme současný rozsah maturitní zkoušky. Další otřes důvěry ve státní maturity si už nemůžeme dovolit.

Z těchto důvodů Ministerstvo školství na základě doporučení expertů připravilo komplexní pozměňovací návrh, který ve státních maturitách zachovává vše, co se osvědčilo, s čím žádný problém nebyl, a naopak odstraňuje to, kde došlo k chybnému provedení a kde hlavně k chybám může znovu dojít. Není to tedy, opakuji znovu, nová koncepce státní maturity. Je to snaha obnovit důvěru studentů, učitelů i veřejnosti ve stát a jeho schopnost připravit státní maturitu bez jakýchkoli potíží. Je to řešení na dva roky, během nichž budeme mít na základě dosavadních zkušeností možnost a prostor připravit skutečně funkční a rozumný model státní maturity do budoucnosti.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, nerozhodujeme nyní o tom, jak má maturita ideálně vypadat. Rozhodujeme o tom, jak vyloučit opakování otřesu důvěry ze strany mladých lidí, učitelů a jejich rodičů. Rozhodujeme o tom, jak učinit státní maturitu kvalitní. Proto vás prosím, abyste podpořili předkládanou novelu školského zákona, jak vyšla ze školského výboru. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji tedy za toto objasnění. Prosím, kdo dál? Prosím, nyní paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Putnová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se také vyjádřila jménem svým i jménem klubu TOP 09 a Starostové k předkládané normě týkající se společné části státní maturity. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP