(12.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Hlásí se někdo do této rozpravy? Nehlásí se nikdo. Rozpravu tedy končím.

Budeme hlasovat - nejprve o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Přivolávám naše kolegy. Prosím vás o chvilku trpělivosti. (Gongování.) Jakmile se stihnou dostavit, zahájím hlasování.

 

Zahajuji hlasování 236. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto zákona. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 236, přítomno 127, pro 52, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Požádám paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování. Paní zpravodajku prosím o návrh procedury.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážená paní předsedkyně, vážené paní kolegyně, páni kolegové, procedura by nebyla příliš složitá. Jsou tady tři pozměňovací návrhy. Jeden pozměňovací návrh pod písmenem A je pozměňovací návrh ústavněprávního výboru. Pod písmenem B máme pozměňovací návrh pana poslance Marka Šnajdra a pod písmenem C je pozměňovací návrh pana poslance Stanislava Polčáka.

Navrhovala bych následující proceduru. Nejdříve bychom odhlasovali pozměňovací návrh pana poslance Polčáka pod písmeny C1 až C3 společně - vzhledem k věcné souvislosti. Pokud by body C1 až C3 byly přijaty, pak bod Ac) se stává nehlasovatelným. Potom bychom hlasovali o písmenu A. Pokud nebudou námitky, navrhovala bych, abychom hlasovali o celém bodu A s výjimkou bodu Ac). A dále bychom odhlasovali body B1 a B2, celý bod B dohromady.

Takže pokud nejsou námitky...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Toto je návrh procedury a já se zeptám, zda je nějaká námitka proti proceduře, s níž nás seznámila právě paní zpravodajka.

Není-li, zahajuji hlasování číslo 237. Táži se, kdo souhlasí s takto navrženou procedurou. Kdo je proti?

Hlasování číslo 237, přítomno 132, pro 121, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Nyní požádám paní zpravodajku, aby uváděla jednotlivé návrhy a vyjádřila se k nim. O totéž požádám pana ministra spravedlnosti. Prosím o první návrh.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Nyní bychom tedy hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Polčáka pod body C1 až C3.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska, prosím. (Zpravodajka: Neutrální. Ministr: Negativní.)

 

Zahajuji hlasování číslo 238. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 238, přítomno 132, pro 94, proti 27. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Další návrh. Tímto se stalo písmeno Ac) nehlasovatelným. Nyní bychom tedy hlasovali o celém bodu A s výjimkou bodu Ac).

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska, prosím. (Zpravodajka i ministr: Pozitivní.)

 

Zahajuji hlasování číslo 239. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 239, přítomno 133, pro 106, proti 22. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Marka Šnajdra pod písmeny B1 a B2 dohromady. Stanovisko pozitivní. (Ministr: Pozitivní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 240. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 240, přítomno 135, pro 130, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní je před námi hlasování o celém návrhu zákona.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Pokud nejsou již žádné legislativně technické návrhy, hlasovali bychom o návrhu zákona jako o celku. Stanovisko pozitivní. (Ministr: Pozitivní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 269."

Zahajuji hlasování číslo 241. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 241, přítomno 135, pro 80, proti 51. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji též paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

91.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 277/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, též zpravodajka výboru pro sociální politiku paní poslankyně Jitka Chalánková. Obdrželi jsme sněmovní tisk 277/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy. (V sále je velice rušno.)

Otevírám rozpravu. Paní poslankyně Milada Emmerová se hlásí do této rozpravy jako první. Prosím. Upozorňuji, že jsme ve třetím čtení. Je možno vznášet legislativně technické návrhy či gramatické úpravy. A prosím o klid.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, můj proslov směřuje k tomu určitému pozměňovacímu návrhu, resp. k vynechání jistého opatření, které představuje prodlužování odchodu do důchodu - takzvaného důchodového věku. Domnívám se, že je třeba tuto záležitost poněkud podrobněji zdůvodnit, než je zvykem ve třetím čtení.

Chtěla bych říci, že zásadním problémem je, že naše vláda rozhoduje na centrální úrovni s minimální možností diskuse odborníků, a pak je nutné i nově předložené předlohy odmítnout, poněvadž vesměs zasahují do životní úrovně sociálně slabších občanů. Změny jsou předkládány izolovaně, bez přihlédnutí k všeobecným změnám takřka ve všech resortech.

Získávání i rozdělování zdrojů pro sociální zabezpečení musí být založeno na vzájemně spjatých zásadách rovnosti a solidarity. Tím je dáno, že zákonodárce nemůže postupovat libovolně, ale při stanovení preferencí musí přihlížet ke sledovaným veřejným hodnotám. V článku 30 Listiny základních lidských práv a svobod jde o právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří, při nezpůsobilosti k práci nebo při ztrátě živitele a právo na pomoc nezbytnou pro zajištění základních životních podmínek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP