(14.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Janeček: Dámy a pánové, omlouvám se. Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, a na sjetině mám ne. Pardon.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování, ale až poté, co vás všechny odhlásím na žádost jednoho z našich kolegů. Prosím tedy, abyste se všichni znovu přihlásili. Nejprve budeme hlasovat o námitce. Nejprve odhlasujeme námitku, poté budeme číst návrh na to, o čem vlastně budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Týká se námitky, která byla vznesena panem poslancem Jiřím Janečkem. Kdo je pro tuto námitku? Kdo je proti námitce?

Hlasování pořadové číslo 6. Přítomno 178, pro 106, proti 23. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování, které se týkalo námitky proti postupu předsedající. Tak to bylo. Opakujeme původní hlasování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 7. Kdo vyjadřuje svou námitku proti postupu předsedající? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7. Přítomno 178, pro 77, proti 96. Tentokrát opět bylo zamítnuto.

 

Zeptám se, zda chce někdo kontrolovat výstup z tohoto hlasování. Pokud ne, požádám pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby přesně řekl, o čem budeme hlasovat. Ještě předtím vás, pane kolego, upozorňuji, že jsme v režimu mimořádné schůze, v níž nelze měnit pořadí bodů, abyste s tímto vědomím tedy přečetl váš návrh.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, s respektem k této podmínce navrhuji, aby v pátek od 9 hodin byly zařazeny zákony, které byly zařazeny na tuto schůzi v rámci třetích čtení, a to v pořadí stávajících bodů 6, 7, 8, 9. Tisk 939, 788, 798, 959. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl návrh pana předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř žádá o slovo. Máte je.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se moc omlouvám, nechci být návodný, ale opravdu jsem přesvědčen, že tento postup není možný. Dovedu si představit návrh, který bude říkat, že po ukončení druhých čtení této schůze bude schůze přerušena a pokračovat bude třetími čteními v tomto pořadí v pátek ráno. Ale zařadit tyto body na okamžik, pokud nebudeme v tuto chvíli mít jasno, že budou ukončena druhá čtení, je podle mě nemožné. Ale je-li to vůle Sněmovny, pak se s tím budeme muset v pátek poprat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já se domnívám, pane předsedo, že jste pouze zopakoval tu námitku, která zde již zazněla, a že jste mi tudíž neposkytl žádnou další možnost, jak přimět Sněmovnu ke zvážení svého rozhodnutí. Určitě já dávám za pravdu vašemu výkladu, Sněmovna rozhodla nějakým způsobem, a proto jestliže není další, kdo by se chtěl nyní přihlásit s nějakou námitkou, budu muset nechat hlasovat o návrhu pana poslance Bohuslava Sobotky, a to na zařazení bodů tak, jak je přečetl - prosím, abyste mě kontroloval, pane poslanče - bodů č. 6, 7, 8, 9, sněmovních tisků 939, 788, 798 a 959. Přejete si zařadit tyto čtyři body, tedy zákony ve třetích čteních, jako první čtyři body tento pátek v 9 hodin ráno i s vědomím, že nevíte, zda bude tedy tento program doprojednán a že bude dodrženo pořadí bodů tak, jak určuje jednací řád pro mimořádnou schůzi.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 8. Přítomno 180, pro 101, proti 74. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s procedurálním návrhem, který v této fázi jednání zazněl. Vracíme se ke sněmovnímu tisku 1015, prvnímu bodu našeho dnešního jednání. Počkám na kontrolu hlasování... Je nějaká námitka prosím proti hlasování? Pan poslanec Petr Krill. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já se omlouvám, ale jenom pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování, na sjetině mám ano, chtěl jsem hlasovat ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Pokračujeme tedy - pardon, ještě pan kolega Ivan Langer se hlásí o slovo. Ale nejsme v žádné rozpravě, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Langer: Ano, jenom k výsledku hlasování. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, na hlasovací sjetině mám zaznamenáno u svého hlasování ano. Doufám, že mě nikdo nemůže podezírat z toho, že bych mohl hlasovat pro takovou procedurální čuňárnu, která se tady odehrála. Nechci zpochybnit hlasování, jen pro stenozáznam se od tohoto záznamu zásadně a zcela kategoricky distancuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to informace pro stenozáznam. A my pokračujeme v rozpravě, kterou vedeme k tisku 1015, a řádnou přihlášku má pan kolega Jiří Polanský. Prosím tedy, pane poslanče, o vaše slovo. Po něm je přihlášen pan poslanec Oldřich Vojíř. Pan kolega Polanský má slovo. (V sále je hluk.)

 

Poslanec Jiří Polanský: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, již od 11 hodin projednáváme velmi závažnou vládní novelu, která má upravit trestní zákon, trestní řád a daňový řád. Já samozřejmě, když jsem si pročetl celý tento návrh, tak jsem došel k některým otázkám, které mi zůstaly nezodpovězeny a které u mě vyvolaly i určité -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pardon, promiňte, pane kolego. Prosím o klid v jednací síni. Prosím, abyste všichni zasedli do svých lavic, věnovali se tomu programu, který projednáváme.

 

Poslanec Jiří Polanský: ... a které ve mně vyvolaly určité úvahy, jež sdělím. Samozřejmě, že nikdo nepochybuje, že proti trestné činnosti je třeba bojovat a že je zároveň třeba vyhodnocovat efektivnost platného trestního zákonodárství a platných trestněprávních norem. Myslím, že slyší-li veřejnost a i poslanci, že je nutné zavést nové či prohloubit existující trestněprávní instituty, tak by měly zároveň padnout asi následující otázky. Mně tedy vyvstaly na mysli.

a) Je třeba v této době této novely, když platí nový trestní zákoník jeden měsíc a devět dní? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP