(19.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní požádal o závěrečné slovo také pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím zpravodaje - máte závěrečné slovo. (Hluk v sále.) A také prosím o klid! (Zvoní.)

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu se podrobněji vyjadřovat k závěrečnému vystoupení pana senátora, který tu chválil kvality tohoto návrhu. Jenom bych připomněl Sněmovně, že při projednávání jsem uvedl, že Sněmovna tento návrh už dvakrát zamítla, a to po důkladném rozvážení. Čili v tomto směru jeho stanovisko o tom, jak Senát důkladně tento návrh připravil, chápu jako přirozené stanovisko navrhovatele, který musí hájit dílo Senátu, s nímž před nás předstupuje. Ale dovolte mi, abych si zachoval ten názor, který jsem tu při projednávání tohoto návrhu v obecné rozpravě vyjádřil, když jsem připomněl Sněmovně, že už dvakrát tento návrh zamítla. A dovolte mi, aniž se budu pouštět do podrobnější diskuse, abych trval na svém názoru, že z ústavněprávního hlediska tento návrh je opravdu špatný. Ale to už je věc posouzení Sněmovny.

Na závěr chci říci, protože nepřísluší zpravodaji, aby hodnotil kvalitu jednotlivých vystoupení, že v obecné rozpravě vystoupilo sedm poslanců a byl tu podán návrh na zamítnutí této předlohy. Takže, pane předsedající, myslím, že Sněmovna může přistoupit k hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, slyšel jsem. Nyní se ještě o slovo hlásí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, takže mu ho udělím. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, paní a pánové, já vystupuji s procedurálním návrhem. Vzhledem k tomu, co řekl pan senátor a ministr Julínek, že se to pět let projednávalo v ústavní komisi Senátu, navrhuji přerušení tohoto bodu do ustavení stálé komise pro Ústavu České republiky v Poslanecké sněmovně. Tento procedurální návrh žádám hlasovat bez rozpravy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já o tomto návrhu musím dát neprodleně hlasovat. Já jenom zopakuji, o co jde. Pan místopředseda navrhl, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do ustavení stálé komise pro ústavu ve Sněmovně podle příslušného paragrafu jednacího řádu.

Vidím žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím vás, všichni se přihlaste. Já si jen ověřuji paragraf, podle kterého nyní postupujeme - § 63 odst. 1 písm. a). Ano, podle tohoto paragrafu podává pan místopředseda Filip návrh na to, abychom přerušili toto projednávání a odročili do ustavení stálé komise pro ústavu v Poslanecké sněmovně. Takto zní návrh.

Zahajuji hlasování… (Bouchání do lavice.) Co to bylo? Náhradní karta. Pan poslanec Jiří Paroubek má náhradní kartu číslo 31 - slyšel jsem správně? Já to hlasování, které jsem odstartoval, teď prohlašuji za zmatečné, protože jeden z nás nebyl připraven hlasovat.

 

Nyní budeme ještě jednou hlasovat o návrhu pana místopředsedy Vojtěcha Filipa. Myslím, že všichni víte, o co jde - odročení do ustavení stálé ústavní komise ve Sněmovně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, odročit toto projednávání, tak jak bylo navrženo, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 214. Přítomno je 146 poslanců, pro hlasovalo 77, proti 62. Návrh byl přijat. Takto mohu tedy konstatovat, že jsme odložili tento návrh.

 

(Hluk v sále.) Přece jen probíhá kontrola hlasování, takže já vás všechny požádám, abyste setrvali na svých místech a počkali. Prosím tedy ještě o chvíli klidu. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.)

Vážení kolegové, pokud nikdo nezpochybňuje poslední hlasování, tak definitivně sdělím, že jsme odložili projednávání tohoto posledního bodu, který nám zbyl z pořadu Sněmovny. Odložili jsme projednávání změny ústavy.

Končím také tento 18. bod a zároveň, protože jsme vyřadili všechny další body, končím zasedání Sněmovny. Přeji vám příjemný večer.

 

(Schůze skončila v 19.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP