Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. listopadu v 9.03 hodin

Přítomno: 180 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane premiére, členové vlády. Zahajuji další jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás tady srdečně vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo požádal a má vydanou náhradní kartu. Konstatuji, že pan poslanec Radko Martínek má náhradní kartu č. 1, paní poslankyně Kateřina Konečná má náhradní kartu č. 23.

Sděluji, že do zahájení dnešního jednacího dne požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Marta Bayerová - zdravotní důvody, František Vnouček - zdravotní důvody, Milan Bičík, Zdeněk Boháč, Alexander Černý, Michal Hrbata, Pavel Kubuš, Miroslav Svoboda, Martin Tesařík a Jan Vidím - dlouhodobě plánované výjezdní zasedání výboru.

Z členů vlády se na dnešní jednací den omlouvá Martin Říman - účast na odborné konferenci.

A nyní k pořadu schůze. Musíme dohodnout, tak jak včera při ukončení dne říkala předsedající Mirka Němcová, jakým způsobem se zařadí bod č. 18. Máme pevně zařazené body, kterými jsou body č. 37 až 51, pevně zařazeným bodem na odpoledne jako první bod odpoledního jednání je bod č. 73, stejně tak jako druhý bod jednání je pevně zařazený bod č. 34 - třetí čtení zákona o spotřební dani. Má někdo návrhy či připomínky k pořadu schůze?

Já řeknu ještě jednu připomínku, kterou považuji za důležitou, a to je zařazení bodů č. 74, 75 a 76 na konec bodů volebních. Jsou to v podstatě prohlášení předsedy volební komise o stanovení lhůt na volbu předsedy stálé komise a na volby vedoucích delegací. To je můj první návrh.

Nyní vidím paní poslankyni Alenu Páralovou. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dávám návrh na vyřazení bodu č. 20 - Návrh zastupitelstva Pardubického kraje na vydání zákona o neziskových organizacích a o změně a doplnění některých zákonů, sněmovní tisk 24, první čtení - z programu schůze.

Zdůvodnění: Po dohodě s panem vicehejtmanem Línkem, který zde strávil již dvakrát několik hodin, dávám tento návrh. A pan vicehejtman Línek souhlasí s tím, aby tento návrh byl projednán až na příští schůzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, to bude první návrh. Nyní vidím pana předsedu klubu sociální demokracie Michala Haška. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane místopředsedo, pane premiére, kolegyně a kolegové, já vám přeji dobré ráno a dovolte, abych na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů předložil následující návrh, který se týká pořadu dnešního jednání.

My jsme odhlasovali už předminulý týden pevné zařazení volebních bodů, ale vzhledem k tomu, že u některých orgánů Sněmovny, které máme dnes ustavovat - mám na mysli komise, které se věnují kontrole bezpečnostních složek a také meziparlamentních organizací - je ještě potřeba dokončit politická jednání a dohody tak, abychom tuto schůzi mohli zakončit s tím, že máme zřízeny všechny příslušné orgány, tak mi dovolte, abych navrhl body 40, 41, 42, 43 a 44 pevně zařadit dnes odpoledne, a to tak, aby byly projednávány po 16. hodině. Jde o návrh na volbu členů nebo ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS, pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu, dále pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti a také o návrh na volbu poslanců do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací.

Tedy ještě jednou: Body 40, 41, 42, 43 a 44 pevně zařadit dnes odpoledne s možností projednávání po 16. hodině. Vznikne tak prostor, aby ještě mohlo být jednáno mezi poslaneckými kluby a abychom skutečně dnes všechny příslušné orgány mohli před skončením jednacího dne zřídit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další ještě má návrh procedury? Nikdo se nehlásí.

Já ještě upřesním svůj návrh, že body č. 74, 75 a 76 by byly na konci bloku voleb, to znamená až po pěti bodech, které jsou po 16. hodině.

Budeme hlasovat jednotlivě, a to nejdříve o návrhu paní kolegyně Aleny Páralové na vyřazení bodu č. 20, protože body, jak byly předkládány, včetně mého návrhu, který jsem přednesl, nemůžeme odhlasovat dříve, než rozhodneme o návrhu pana poslance Michala Haška. Má někdo připomínky k tomuto postupu? (Nikdo.)

A nyní ještě poslední návrh, který tady musím předložit, je zařazení bodu č. 18.

To by byla čtyři rozhodnutí, která máme učinit. Svolám ty, kteří mají zájem o tomto hlasovat, aby se dostavili do jednací síně.

Ještě paní kolegyně Horníková má návrh do programu schůze, prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobrý den, pane předsedající, dobré ráno všem v sále.

Pane předsedající, chtěla bych požádat o přeřazení dvou bodů, které spolu souvisejí, bodů č. 65 a č. 67 - je to Roční účetní závěrka Státního fondu rozvoje bydlení a Výroční zpráva o činnosti Fondu za rok 2005, sněmovní tisk 25, a Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007, sněmovní tisk 30 - na 16. hodinu a pozdější dobu. Důvodem je nepřítomnost pana ministra. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP