(18.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem od pana navrhovatele o závěrečné slovo. Ano. Prosím, pane navrhovateli.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nechci být nikterak dlouhý, ostatně na to ani nemám dostatek času. Chtěl bych jenom poděkovat kolegovi Černému za jeho vystoupení, protože si myslím, že on přesně pochopil důvody, které mě vedly k předložení tohoto návrhu. Myslím si, že bychom měli být schopni ocenit, byť co se peněz týče, se nejedná o nikterak horentní částku, ale ocenit a umožnit důstojné stáří lidem, kteří byli schopni a ochotni riskovat své zdraví, mnohdy i životy za svobodu naší vlasti. Tento materiál, tento tisk, tento návrh je jedním kamínkem v tomto způsobu a formě oceňování.

Kolega Turek do jisté míry zpochybnil fakt, že tento materiál vznikl ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu. On hovořil o Českém svazu protifašistických bojovníků. Takový svaz neznám. Opravdu jsem mluvil, jednal a konzultoval prakticky každý řádek s předsedkyní Českého svazu bojovníků za svobodu paní Andělou Dvořákovu. Ostatně každý z vás v měsíci říjnu dostal ve své elektronické poště dopis právě od této dámy, a protože je to opravdu už nějaká doba, chápu, že jste na to mohli zapomenout. Ale opravdu říjen - loňský rok - Anděla Dvořáková, která předsedá Českému svazu bojovníků za svobodu, každého z vás oslovila a požádala vás o podporu k tomuto materiálu. Ostatně zmiňovala to i paní kolegyně Gruntová, která je členkou tohoto svazu.

K jejím poznámkám. Nebráním se samozřejmě v průběhu druhého čtení - a vypadá to, že se tento materiál do něj dostane, a děkuji vám za to - projednat jakýkoliv návrh, včetně komplexního pozměňovacího návrhu, který by pamatoval i na osoby oprávněné ze zákona o mimosoudních rehabilitacích, případně ze zákona o soudních rehabilitacích. Na druhou stranu ono několikrát zmiňované ustanovení § 1 odst. 1 písm. b), které je do jisté míry kontroverzní, na něm docela trvám, protože opravdu okruh těch více než 80letých lidí - uvědomme si, prosím, že opravdu jednáme o osobách, kterým je okolo 80 let a mnohdy ještě více - tak skutečně si myslím, že Ministerstvo obrany a ono Občanské sdružení českého národního povstání je schopno několik desítek těchto lidí verifikovat a ověřit příslušným osvědčením. Ale opakuji, že se nebráním rozpravě ve druhém čtení v obou výborech, jak ve výboru rozpočtovém, tak ve výboru pro obranu a bezpečnost.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu navrhovateli. Vnímám to tak, že tedy kromě rozpočtového výboru navrhujete ještě výbor pro obranu a bezpečnost. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedající, mimo výbor pro obranu a bezpečnost si myslím s ohledem na charakter připomínek, které přišly z vlády, aby to dostal ještě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji. To bylo závěrečné slovo navrhovatele a zpravodaje. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání, protože nepadl v rozpravě ani návrh na vrácení, ani na zamítnutí.

 

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru.

Tento návrh budeme hlasovat jako první v hlasování pořadové číslo 99, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 99. Z přítomných 126 pro 97, proti 1.

 

Další návrh je návrh na přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100 a ptám se, kdo je pro přikázání tomuto výboru. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 100. Z přítomných 126 pro 97, proti nikdo.

 

Dalším návrhem je přikázat tento tisk výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 101 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 101. Z přítomných 126 pro 63, proti 6. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Lhůta k projednání byla zachována podle zákona o jednacím řádu. Končím bod č. 14. Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji.

Vzhledem k tomu, že je 18.54 hodin, nebudu zahajovat další bod č. 15. Tento bod bude zítra prvním bodem našeho jednání, protože na zítřek nemáme žádný pevně zařazený bod kromě samozřejmě ústních interpelací podle zákona o jednacím řádu. Čili zahajujeme bodem č. 15 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv. Za bodem č. 15 budou zařazeny dva body, které jsou přeřazeny, body č. 37 a 38, a pak se vrátíme do pořadu schůze bodem č. 16 a následujícími. Čili budeme projednávat zákony v prvém čtení.

Děkuji vám za aktivní účast dnešní odpoledne. Přeji vám hezký večer a těším se zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP