Začátek schůze Poslanecké sněmovny
17. října 2000 ve 14.11 hodin

Přítomno: 186 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 28. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

V nové funkci ministra spravedlnosti vítám i místopředsedu vlády Pavla Rychetského. (Potlesk.) Po působení v řadě vlád pan místopředseda vlády konečně pochopí, co to je být ministrem, protože zatím vždy byl "jen" místopředsedou vlády. Toto je nepochybně nová funkce a nové postavení. Nicméně mu přeji, aby se mu v této funkci skutečně dařilo.

Schůzi jsem svolal a návrh pořadu jsem stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny, který se sešel 5. října. Následující den, 6. října, vám byla rozeslána pozvánka na tuto schůzi.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. O vydání náhradní karty požádali následující poslanci: poslanec Kalousek dostal kartu č. 1, poslanec Fischer kartu č. 2, poslankyně Brynychová č. 3, poslanec Kühnl č. 4, poslankyně Čelišová č. 5 a poslanec Škromach č. 6.

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Jaroslava Melichara a poslankyni Olgu Sehnalovou. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Dám tedy hlasovat.

 

Kdo souhlasí s tím, aby se ověřovateli této schůze stali poslanec Melichar a poslankyně Sehnalová, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 166 poslanců hlasovalo 150 pro, nikdo nebyl proti. Konstatuji tedy, že ověřovateli 28. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili poslance Jaroslava Melichara a poslankyni Olgu Sehnalovou. (Hluk v sále.)

 

Sděluji, že přeruším jednání schůze, jestli nenastane ve sněmovně klid.

Ještě sděluji, že pan poslanec Pilip má náhradní kartu č. 8.

Prosím určené ověřovatele, aby nyní zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Bendl - rekonvalescence po úrazu, Paulík - rehabilitace po operaci, Payne - zahraniční služební cesta, stejně jako poslanci Ekert, Nedvědová, Pešek, Laštůvka a Zvěřina.

Předseda vlády je ošetřován lékařem, ministr Kužvart je na zahraniční cestě, ministr Lachnit se naopak omluvil, ale je tady, a ministr Schling je v Hradci Králové na konferenci.

Poslanec Ouzký se omlouval v mém sekretariátu do 17 hodin.

Paní poslankyně, páni poslanci, nyní vás chci informovat o návrhu z mé dnešní porady s místopředsedy sněmovny a se zástupci poslaneckých klubů k průběhu schůze. Za prvé o tom, aby odpovědi členů vlády na písemné interpelace byly projednávány jako první bod ve čtvrtek 19. října.

Pokud není námitek, budeme o tomto bodu hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 175 poslanců bylo 141 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Přistoupíme ke stanovení pořadu, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Nejdříve vám sděluji, že jsem po uzávěrce návrhu pořadu této schůze obdržel dopis poslance Ladislava Korbela, ve kterém žádá o zařazení bodu "Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu". Možná že si někteří vzpomínáte, že tento bod byl již projednáván v 26. schůzi a návrh byl zamítnut.

Dále jsem obdržel žádost ministra životního prostředí, aby z důvodu jeho zahraniční cesty byly body 24 a 71 návrhu pořadu projednávány až ve druhém jednacím týdnu. Navrhuji vyhovět této žádosti a bod 24 přeřadit jako poslední bod prvých čtení, tj. za bod 57.

Z návrhu pořadu si prosím vyškrtněte body 10 a 12, což jsou sněmovní tisky 609622. Jedná se o ochranu utajovaných skutečností a regulaci reklamy, jelikož vláda na svém včerejším jednání tyto návrhy zákonů vzala sama zpět. Možná, že někteří jsou rádi.

Nyní mám zde celou řadu přihlášek k návrhu pořadu. Jako první se přihlásila paní poslankyně Parkanová. Prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, navrhuji, abychom z návrhu programu této schůze vyřadili bod č. 8, sněmovní tisk č. 233. Jde o návrh, který upravuje některá opatření v soudnictví. Tento poslanecký návrh dosud sledoval osud jiných poslaneckých návrhů, a to tisků 606605, které se taktéž týkají problematiky soudnictví. Tyto dva tisky nebyly do návrhu pro tuto schůzi zařazeny a já bych se přimlouvala za to, abychom je projednávali všechny tři společně najednou. Proto navrhuji vypustit bod č. 8, tisk č. 233 z našeho projednávání. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP