(12.00 hodin)

(pokračuje Urban)

Čili v zájmu sjednocení této daňové správy a podobných daní v případě toho, že padne návrh pana kolegy Beneše, učiním návrh, který by směřoval k dani z nemovitosti směrem k obcím, to znamená správcem této daně včetně obecných daní by byla obec.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Urbanovi. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Pejřil se hlásí do obecné rozpravy.

 

Poslanec František Pejřil: Ještě jednou, vážená paní předsedající. Kolegyně a kolegové, mám jen jednu větu, která mi dlouho leží v hlavě - v podstatě celou dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně - a to, jestli zbytečně nebojujeme s věcmi, se kterými nemusíme bojovat, jestli neměníme něco, co je poměrně dobré, jestli bychom se neměli víc soustředit na věci, které jsou opravdu špatné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Pejřilovi. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Nyní poprosím zpravodaje pana poslance Beneše, aby zrekapituloval návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, jen pro vysvětlení - zpravodaj rozpočtového výboru musel odejít a já jsem byl požádán, abych se ujal zpravodajování.

V obecné rozpravě vystoupilo pět poslanců, z toho dva dvakrát. Zazněl jeden návrh na zamítnutí. Prosím, paní předsedající, abyste o něm nechala hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem vás na žádost z pléna všechny odhlásila a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 158. Kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 158 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 166 vyslovilo 57 a 102 bylo proti.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci Hönig, Chytka, Martínek, Gongol, Šustr, Beneš a Korbel. Slovo má pan poslanec Hönig, připraví se pan poslanec Chytka.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, dovolte mi, abych přednesl malý pozměňovací návrh zákona o obecních daních č. 582. Navrhuji doplnění § 5 odstavec 7 písmeno a) tímto zněním: osoba (osoby), kterým zvláštní předpis stanoví povinnost držení a používání psů - odkaz na poznámku pod čarou. Poznámka pod čarou: Zákon č. 512/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Odůvodním tento návrh. Zmíněný zákon ukládá povinnost držet a využívat psy, zejména s ohledem na ochranu zvěře, zabránění jejímu trýznění apod. Nelze vyloučit, že v budoucnu může být přijata zákonná úprava držení a využívání psů v některých jiných oborech lidské činnosti. § 28 zmíněného zákona stanoví. Uživatel honitby je povinen využívat při výkonu práva myslivosti lovecky upotřebitelného psa. Bližší pokyny o používání takových psů, jejich kvalifikaci a počtu pro jednotlivé honitby vydá Ministerstvo zemědělství České republiky obecně závazným právním předpisem. Pro vaši informaci - jedná se cca o jednoho, maximálně tři psy na jednu honitbu, což je výměra 500 až 1000 ha.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hönigovi. Slovo má pan poslanec Radim Chytka, připraví se pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi předložit drobný pozměňující návrh, který vypouští daň infrastrukturní: V § 1 odstavec 1 se vypouští písmeno a) včetně textu. Ostatní písmena b) až i) se označí jako a) až h). § 2 se vypouští včetně textu. Ostatní paragrafy se přečíslují.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Osobně se domnívám, že daň infrastrukturní je typickým příkladem toho, aby kasy obecních úřadů byly co nejbohatší, kdežto lidé v obci žijící byli co nejchudší. To za prvé. Za druhé - zcela evidentně je tato daň infrastrukturní ve svém celku předložena zmatečně a nesystémově. Za třetí - domnívám se, že obce rozhodně zavedením nové daně investory nepřilákají. Zde se domnívám, že pan poslanec Martínek se fatálně mýlí, když se domnívá, že obec přiláká nové investory tím, že tyto investory zatíží novou daní. Nejsou všichni podnikatelé a investoři úplnými blázny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Chytkovi. Slovo má pan poslanec Radko Martínek, připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, jak jsem v obecné rozpravě avizoval, dovoluji si navrhnout daň z reklamy, a sice za § 10 se vkládá nový bod § 11, který zní: § 11 - Daň z reklamy.

Odstavec 1. Předmětem daně je reklama umístěná na pozemku nebo stavbě, viditelná z veřejných prostorů. Pro účely tohoto zákona se za reklamu považuje jakékoli slovo, písmeno, nápis, plakát, panel, oznámení, značka či jiné grafické znázornění využité k reklamnímu účelu. Tímto účelem se rozumí přesvědčovací proces směřující k působení na předpokládaného uživatele zboží, služeb nebo jiných výkonů či hodnot. Za reklamu se nepovažuje označení podniku, provozovny umístěné na objektech nebo uvnitř objektů, ve kterých fyzická nebo právnická osoba provozuje svoji činnost.

Odstavec 2. Poplatníkem je fyzická nebo právnická osoba, jejímž předmětem podnikání je reklamní činnost. Není-li takové osoby, pak osoba, v jejíž prospěch je reklama činěna.

Odstavec 3. Místně příslušným je správce daně, na jehož území je reklama umístěna.

Odstavec 4. Poplatník oznámí správci daně své plné jméno nebo název, trvalý pobyt, místo podnikání nebo sídlo, rodné číslo, identifikační číslo, čísla účtů bank, u nichž jsou soustředěny finanční prostředky z jeho podnikatelské činnosti. Právnická osoba uvede též svůj statutární orgán, případně osoby, které jsou kromě tohoto orgánu v daňových věcech oprávněny jednat. Poplatník je povinen vést evidenci pro vedení reklam, dobu a místo jejich umístění. Fyzická nebo právnická osoba, jejímž předmětem podnikání je reklamní činnost, je povinna do 30 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona nebo ode dne zahájení této činnosti oznámit tuto skutečnost správci daně. Poplatník je povinen ve lhůtách stanovených správcem daně podat daňové přiznání.

Odstavec 5. Sazba daně činí až 2 Kč za každý, i započatý metr čtvereční plochy reklamy za každý, i započatý den. Sazbu daně může obec u reklamy umístěné na územích prohlášených za památkovou rezervaci, památkovou zónu a územích vymezených jako ochranné pásmo kulturní památky, národní kulturní památky, památkové zóny, památkových zón a u reklamy na alkoholické nápoje a tabákové výrobky zvýšit až na desetinásobek.

Odstavec 6. Daň se platí do 15 dnů po termínech pro podání daňového přiznání.

Dále je potřeba v § 1 odstavec 1 na konci tečku nahradit čárkou a doplňuje se písmeno j), které zní: daň z reklamy.

V § 10 odstavec 1 se vypouštějí slova "a reklamní zařízení".

Dosavadní ustanovení § 11 a následující se označují jako § 12 a následující.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP