(10.50 hodin)

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych pro podání svých pozměňovacích návrhů využil § 63 usnesení Poslanecké sněmovny 248 a předal písemně zpravodaji. Moje pozměňovací návrhy byly rozdány minulý čtvrtek všem poslancům do lavic. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Dále se hlásí pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, dávám pozměňovací návrhy jako podmíněné, pokud by neprošly pozměňovací návrhy ústavně právního výboru ke stejným paragrafům a odstavcům.

První - v § 18 odst. 3 se číslovka 130 nahrazuje číslovkou 140.

Druhý - v § 18 odst. 4 celý tento paragraf zní: "V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km v hodině, v době od 23.00 do 05.00 hodiny smí jet nejvýše 60 km v hodině. Jde-li o dálnici nebo silnici pro motorová vozidla nejvýše 100 km v hodině."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Koudelkovi. Dále se hlásí do podrobné rozpravy pan poslanec Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mívám takový pocit, zvláště v situaci jako otázka 13. platů či zmrazení platů apod. - dneska to je trochu o něčem jiném. Podávám pozměňovací návrh také na takové názorové hraně a týká se maximální hranice alkoholu v krvi při řízení motorového vozidla, samozřejmě za předpokladu, že nebude schopnost řidiče v řízení vozidla omezená, podobně jako u návykových látek, dnes nijak neměřených. Navrhuji hranici 0,3 promile, což je údajně limit obyčejně dopravní policii tolerovaný, neboť nemusí být z požití alkoholu. Dle mého názorubude lepší mít to v zákoně než to nechávat na přístupu policie. Pravděpodobně jste většinou v této otázce již rozhodnuti, proto nebudu uvádět další důvody pro tuto změnu měnící nesmyslný nulový limit z předchozího režimu a přibližující nás evropským zvyklostem, které jsou mezi 0,5 až 0,8 promile.

Návrh zní: V § 5 odst. 2 písm. b) řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo v takové době po požití alkoholického nápoje, kdy by mohl být ještě pod jeho vlivem, s výjimkou množství, které neovlivňuje jeho schopnost řídit motorové vozidlo nebo jet na zvířeti, nejvýše však 0,3 alkoholu v krvi. Nesmí též řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po užití návykové látky nebo v takové době, kdy by mohl být ještě pod jejím vlivem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vás musím upozornit na to, že jste pravděpodobně zapomněl říci ve svém návrhu slovo "promile", protože jste řekl 0,3 alkoholu v krvi.

 

Poslanec Jiří Václavek: 0,3 promile alkoholu v krvi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Váš návrh byl upřesněn. Děkuji. Hlásí dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu a vzhledem k tomu, že nepadl žádný návrh, o kterém bychom nyní museli hlasovat, končím druhé čtení tohoto návrhu. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové. Dovoluji si navrhnout zařazení dvou nových bodů na program naší schůze, a to v souvislosti se schválením vytvoření stálé komise pro bankovnictví. Navrhuji, aby bod "Volba členů stálé komise pro bankovnictví" proběhl 10. v pondělí v průběhu jednání, a to po volbě členů vyšetřovací komise, a 11. aby proběhla volba předsedy stálé komise pro bankovnictví, také po proběhlé volbě předsedy vyšetřovací komise pro IPB. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To je procedurální návrh, o kterém rozhodneme bezprostředně a myslím, že o obou částech tohoto návrhu lze hlasovat najednou. Nemám žádné veto proti tomuto návrhu, to znamená, že o něm rozhodneme v hlasování pořadové číslo 155. Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 155. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 155 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 115 vyslovilo 60 a 33 bylo proti.

 

Dalším bodem je bod

 

124.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Ve středu 28. června 2000 a v pátek 30. června 2000 jsme projednali celkem šest odpovědí na písemné interpelace poslanců, se kterými interpelující poslanci vyslovili nesouhlas. Na dnešek nám zbyla odpověď předsedy vlády Miloše Zemana na interpelaci Karla Kühnla. Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Karla Kühnla ve věci činnosti a působnosti poradců předsedy vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 657. Udílím slovo panu poslanci panu Kühnlovi a prosím o klid ve sněmovně.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové. Já jsem požádal, jak už řečeno, o projednání odpovědi pana premiéra na moji písemnou interpelaci, protože nejsem spokojen s odpovědí, kterou mi poskytl a kterou si dovolím tady označit velmi krátce. Odpověď, kterou mi na mých 15 otázek pan premiér poskytl, zní s úctou předpokládanou směrem k Poslanecké sněmovně a jejím členům - velmi zjednodušeně řečeno - pane poslanče, trhněte si nohou. A skoro se obávám, že pan premiér měl v duchu na mysli ještě jadrnější výrazy. Prakticky na žádnou z mých otázek neposkytl odpověď. Jsou to vesměs vyhýbavá slova, která zcela záměrně obcházejí smysl otázek. Já se nebudu vyjadřovat ke všem 15 odpovědím - neodpovědím, vezmu si jako příklad jenom několik těchto bodů. Přesto to bude vyžadovat určitou trpělivost od Poslanecké sněmovny.

Důvod, proč jsem se tázal předsedy vlády na činnost a odpovědnosti působnosti jeho poradců, je nasnadě. Myslím si, že je velice důležité pro fungování demokratického státu, jakýma očima, jakými mozky vidí předseda vlády svět, na základě jakých rad činí svá rozhodnutí, zda jsou to rady lidí, kteří jsou celým svým životem, vzděláním atd. opravdu akceptovatelní ve státní správě demokratického státu, nebo ne.

Já se tedy nebudu zabývat všemi jednotlivými odpověďmi a začnu rovnou u bodu 4. V bodě 4 jsem se tázal, jakou mají jednotliví poradci a externí konzultanti náplň práce u předsedy vlády. Odpovědí byl nikoli popis náplně práce, odpovědí je informace o tom, že náplň práce poradců je k dispozici v organizačním řádu Úřadu vlády České republiky, na internetových stránkách Úřadu vlády. Pan premiér se zřejmě nevšiml, že jsem se netázal na to, kde najdeme popsánu náplň práce jeho poradců, ale tázal jsem se, jaká je náplň práce jeho poradců. Ta otázka měla svůj dobrý smysl. Kdyby neexistovaly informace a náznaky, že náplň práce poradců předsedy vlády je místy velmi podezřelá, tak bych se takto netázal a opravdu bych se obrátil pouze na internet a přečetl bych si to tam. Ale prostě informace, které jsou k dispozici, nelze pominout.

Já myslím, že musíme být všichni znepokojeni tím, že se ukázalo - a to je, zdá se, zcela evidentní - že z počítače jednoho z poradců premiéra, jednoho z poradců předsedy vlády unikl do veřejnosti text diskreditační - připravované nechutné diskreditační kampaně nazvané "Olovo". A o tom, že Úřad vlády to vzal vážně, svědčí potom ministrem vnitra nařízené vyšetřování a skutečnost, že Úřad vlády sám podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP